K zamyšlení

 

Nová zpráva napsaná přímo Paramahamsou Vishwanandou exluzivně publikovaná na Facebooku.

Mnozí chtějí na duchovní cestě rychle dosáhnout výsledků. Rychlé výsledky chtějí ti, kteří hledají ve spiritualitě jen výhody a bezpečí a nedokážou vnímat přítomnost Božské lásky. Tím, že jsou povrchní a zůstávají pouze v povrchní úrovni spirituality, nezapojí se do samotného procesu. Člověk potom začne svou duchovní cestu vnímat negativně vlastně proto, že nerozezná kvalitu osvíceného Mistra.

Ti upřímní, kteří se zapojí a kteří skutečně hledají, ucítí transformující a požehnanou přítomnost, kterou Guru přináší, a ucítí Jeho vliv na svůj život. Toto jsou projevy autentického prožitku v přítomnosti realizované bytosti, Mistra nebo Satgurua, není to nic rozumového, ale je to něco, co transformuje na všech úrovních. Spiritualita znamená TRANSFORMACI! Pokud nedochází k transformaci, znamená to jediné, že se člověk do toho procesu nezapojil.

Klíčem je především pokora. Velmi často je pokora nesprávně pochopena jako slabost, nedostatek sebeúcty, poddajnost a podobně. Pokora je osvobození se od omezení vlastní falešné identifikace. Je to vědomé odkládání ega, aby člověk mohl přijmout Toho, kdo je neomezený a věčný. Pouze ti, kteří skutečně kultivují svůj vnitřní prostor, své vnitřní vnímání, své rozšiřující se vidění, budou jistě vědět, o čem to celé je. Budou vědět, co je obětování se a co získají správným postojem k životu. Budou vědět, kde je jejich místo v tomto velkém a rozsáhlém vesmíru, ve kterém jsou pouhým smítkem nekonečného ducha.

Pokora člověku otevírá jeho skutečné oči. Není to o snižování se, naopak. Pokora pozvedá vědomí duše a vnitřní schopnost skutečně milovat. Pokora není divadlo žalostného herce věřícího v Boží zásah, který ho spasí před jeho životem ve spodní vrstvě! Vždy zde byly velké osobnosti, které dělaly úžasné věci, ale ony samy žily prostě a pokorně, právě proto, že došly ke skutečnému poznání a opravdovému prožívání reality.

Aby člověk skutečně poznal, co je pokora, měl by opravdu poznat Boha, neboť Bůh sám je pokorou. Můžeme ji vidět v Satguruovi, který nás učí každým svým gestem a každým svým skutkem, a svými činy a skutky, ne pouhými slovy, nám ukazuje, že když člověk dokáže vidět věci takové, jaké skutečně jsou, tak tento fenomén není možné minout.

Bůh nemá žádné preference. Vše je projevem Jeho lásky a respektu ke každému jedinci. Bůh si vždy přeje, abychom rostli a postupovali vpřed, ne abychom padali a ponižovali se. Zároveň však máme do určité míry možnost volby, a pokud tuto možnost člověk využije správným způsobem, posune se vpřed. Pokud ne, zapříčiní si svůj vlastní pád. Duchovní cesta je plná radosti, plná světla a nádherných věcí, ale druhá strana této cesty není snadná. Je potřeba úsilí a převzetí vlastní odpovědnosti s vědomím, že Satguru je vždy zde a podporuje vás na vaší vnitřní cestě směrem vzhůru k nejvyššímu Pánu nekonečné lásky.

Giridháridží a Satguru jsou našimi pravými rodiči. Rodiče vždy vědí, co je pro jejich děti nejlepší, a udělají vše, co je potřeba pro výchovu dítěte. Rodiče též hrají své role a prožívat je, znamená zažívat lásku Boha ve dvou podobách: Božskou lásku a lásku Satgurua. Láska je největší modlitbou: préma sagai. Vztah lásky je jedinou realitou, není nic jiného. Na co se člověk zaměří, to si přinese do své reality. Proto je préma nejvyšší formou modlitby. Vztah s Bohem vychází z lásky. Když svou pozornost zaměříme tímto směrem, stane se to naší realitou, a to je nejvyšší realita vztahu lásky: pouze Mu sloužit.

– Paramahamsa Sri Swami Vishwananda
8. listopadu 2017


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *