Inspirace

„Nenásleduj minulost.

Nepředbíhej budoucnost.

Setrvávej ve vnímajícím, nepojmovém stavu přítomného vědomí.“

Nenásleduj minulost znamená: Neoddávej se minulosti. Minulost se tu vztahuje na to, co jsme právě prožili – myšlenku, jež tu před chvílí byla, ale už není. Samozřejmě se jí míní také všechno, co jsme prožili, než jsme sem přišli.

Nepředbíhej budoucnost znamená nepřivolávat další myšlenku či nespekulovat, co se asi stane za okamžik, za minutu nebo čtvrt hodiny, na konci tohoto dne nebo zítra, pozítří.

Praktikujme proto obě tyto instrukce k minulosti i k budoucnosti.

Buďme přítomní, aniž bychom pomýšleli na to, co právě bylo.

A aniž bychom pomýšleli na to, co ještě není.

Setrvávejme v nepojmovém vědomí Přítomnosti.

Nepojmový znamená, že si nevytváříme z přítomnosti předmět pojmenovávání, neříkáme:“ Teď je tohle, teď zase tohle, teď se děje toto.“ Přesně vzato při pojmenovávání pokulháváme za prožíváním, jež se právě odehrálo. Pojmenování je vždy opožděné. Může být sice pomůckou k tomu, abychom setrvali v domnělé přítomnosti, nejedná se o všem o skutečnou přítomnost, nýbrž o dodatečné pojmenování toho, co se právě stalo.Vlastní, bezprostřední dění uniká pojmenovávání; když jej pojmenujeme, je už pryč a je vlastně nedostižitelné.

Jde o to, nebránit proudu nekonečného množství zkušeností neustálým pojmenováváním, touhou je postihnout a sebe ujišťováním, nýbrž ponechat proud prožívání takový, jaký je: jako nadčasové bdělé vědomí. Bezprostřední prožívání je mimo čas, poněvadž nedochází k žádnému srovnávání s tím, co bylo předtím a poté. To se nazývá prosté bytí.

Karmapa Wangčhug Dordže: Mahámudra: Oceán pravého významu


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *