Spřízněné duše jsou ve skutečnosti zrcadlem naší duše

„Lidé si myslí, že spřízněná duše je někdo, kdo se k němu perfektně hodí. Každý z nás si přeje potkat někoho, kdo je mu souzen. Ale ve skutečnosti je spřízněná duše naším zrcadlem. Jde o člověka, jenž vám ukáže vše, co držíte v sobě, čímž zaměří vaši pozornost na Vaše chyby a nedostatky tak, že můžete změnit svůj dosavadní život.“ – Elizabeth Gilbert

Vzpomínám si, že když jsem měla 20 let, stále jsem se držela romantické představy o „spřízněné duši“. O tom, že jednoho dne potkáte muže nebo ženu svých snů a poskládáte chybějící kousky sami sebe do jednoho uceleného celku, čímž se stanete kompletními. Tato představa je však zcela mylná.

Zatímco jsme přesvědčeni, že jiný člověk nás dokáže udělat kompletními, sami se považujeme za „nekompletních“ a nejsme ničím jiným jen tím. Každý máme v sobě sílu dosáhnout tuto jedinečnou jednotu, avšak nesmíme se snažit najít odpovědi na naše problémy u jiného. Pokud si myslíme, že jsme jen polovinou celku, ve skutečnosti hledáme dalšího takového, kdo sám sebe vnímá stejně. Ale co tím dosáhneme?

Pokud se cítíme jako rozbitá hračka, tak pravděpodobně přitáhneme přesně stejnou rozbitou hračku.

„Je tu tma, taková tma, že nevidím žádné světlo kolem sebe. Je to proto, že světlo přichází od vás. Nemůžete ho vidět, ale všichni ostatní mohou.“Lang Leave

Každý má v sobě světlo i tmu, různé odstíny barev. Nikdy nebudeme jen sebou, nebo tím druhým. Budeme vždy kombinací obou. V životě člověka nastávají momenty, kdy máme pocit, že tma vyplnila všechno kolem nás a nevidíme ani maličké světélko na konci tunelu. Tehdy se snažíme najít světlo v někom druhém, abychom dosáhli restart a požadovanou rovnováhu.

Spřízněná duše není ta, která přinese mír naší duši tím, že obětuje svou vlastní. Ale naopak osoba, která Vám pomůže najít světlo v sobě samých, a to i přesto, že poučení z dané situace může být pro vás bolestivé… a obvykle i je.

V našem životě setkáme lidí, kteří nás přinutí zvednout rozbité střepy ze země, aniž jsme měli strach z krvácení. Jejich lekce nás přinutí přijmout sami sebe, ale co je nejpodstatnější akceptovat a milovat ty, kteří jsou přesně takovými jako jsme my. Spřízněná duše může být váš přítel, člen rodiny nebo partner. Jejich role ve vašem životě je být Vaším zrcadlem – a ne lepidlem.

„Jaký je v tom rozdíl?“ zeptala jsem se, „mezi láskou vašeho života a spřízněnou duší? Jedno si můžete vybrat, to druhé ne.“ – Tarryn Fisher, Mud Vein

Zdroj:  www.mocvedomi.czthespiritscience.net


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *