Zaměřte se na sebe, ne na muže

Harmonické vztahy vždycky začínají harmonickou ženou. Žádným dovedným manipulováním, ani super návody jak si muže udržet a dovést ho až k oltáři, ani biflováním z učebnice pro dokonalou partnerku. Nic takového. Harmonický vztah může rozvíjet pouze harmonická žena. Tečka. Nic víc.

Pouze je-li ženě dobře se sebou samotnou, pouze když se nebojí samoty a dokáže se něčím zaujmout, pouze má-li dostatečné sebevědomí, zná sama sebe i své potřeby, je klidná a spokojená a přesně ví, co chce, pouze a jedině tehdy může vztah vyjít.

Ženy však ze všeho nejčastěji:

• hledají v muži oporu, jakousi berličku,

• ustavičně muže provokují, protože jsou o sobě vnitřně přesvědčeny, že si nezaslouží štěstí a lásku,

• nevědí, co chtějí; proto se pokoušejí žít cíli a sny svého partnera, což se nemůže podařit,

• využívají muže jako psychoterapeuta,

• stávají se bezduchou přísavkou, před níž se nedá utéct,

• se bojí muže ztratit, pročež přísně kontrolují každý jeho krok,

• se pokoušejí dokázat všem svoji nezávislost, proto žádný vztah nemají,

• neumějí důvěřovat a rozvíjet vztah, proto ho nahrazují všelijakými náhražkami,

• se pokoušejí na úkor partnera řešit své duševní problémy – například přehráváním scénáře svého vztahu s otcem,

• se pokoušejí z muže udělat něco, co potřebují samy, bez ohledu na jeho vlastnosti, povahu a přání,,

• se chytnou prvního, kdo se namane a drží se ho ze všech sil, protože nechtějí být samy,

• přivírají oči nad takovým chováním k vlastní osobě, které ničí oba partnery
• vyvolávají konflikty, protože jsou přeplněny emocemi a nevědí, co s nimi,

• drží se těch, kterých se držet nemají,

• doufají, že ji, chudinku nešťastnou, muž konečně šťastnou učiní,

• nemají zájem samy o sebe a nevydrží dlouho o samotě,

• využívají muže k řešení vlastních materiálních nebo fyzických problémů,

• se bojí stárnout-tloustnout atd., protože pak by ji určitě nechal – proto volí operace, botox atp.,

• očekávají lásku zvnějšku, protože nemají sílu získávat ji vnitřně.

Tento přehled uvádí jen malou část toho, čeho se ženy dopouštějí ve vztahu. Nic z toho ženu nemůže přivést k touženému cíli.

Protože zabývat se musejí samy sebou. Nikoli partnerem. Nikoli muži. Sebou. To se sebou nejprve musejí navázat vztah a pak vést komunikaci.

Protože když je uvnitř ticho, klid a pohoda, dá se požádat o pomoc úplně snadno, říci něco pěkného je rovněž snadné a pustit partnera na ryby není žádný problém. Pokud ovšem víte, že všechno tohle je pro vás hotová katastrofa, že důvěřovat mu, vážit si ho, zachovávat mu věrnost nejenom tělem, ale také rozumem, přijímat ho, ponechávat mu jeho osobní prostor a čas nedokážete, pak je to signál.

Signál k tomu, abyste se přestala v myšlenkách zabývat jím, abyste se přestala pokoušet změnit ho a najít na něm kouzelné tlačítko, které vám samo splní všechna přání. Tak můžete vztah zaručeně leda zničit.

Převeďte pozornost z partnera na sebe. Pokud se vám nedaří partnera najít, tím spíš přestaňte na muže vůbec myslet a skoncujte s lámáním hlavy jak nějakého ulovit. Začněte myslet na sebe. Zvolte si jako prioritu nikoli „zachránit manželství“, ani „navázat vztah“ nebo „vzít si ho“. Vaší prioritou musíte být vy. Být zajímavá sama pro sebe.

Poznejte se líp. Bude-li se vám chtít, začněte si něco sama se sebou. Nějaký „románek“. Uklidněte svůj vnitřní chaos a nepořádek. Najděte všechno, co potřebujete – lásku, pozornost, zájem i stimul – v sobě samé. Pak se změní i vaše vztahy.

Podobně jako když se pěstuje zelenina. Nejprve je třeba připravit půdu a když je připravená, zasadit semínka. O ně se pak staráme s vcelku nevelkým úsilím. Jestliže se však řádně nepostaráme o půdu a sejeme rovnou, pak i když další úsilí nijak nešidíme, se může stát, že nám nevyroste nic. Jenom jste zbytečně ztratili čas a sílu, získáte špatnou zkušenost a ztratíte víru.

Přesně tak je tomu se vztahy. Můžete mít po ruce záplavu manipulativních metod, můžete se naučit stlačovat různá tlačítka k získání toho, co chcete, ale jaký to má dlouhodobý smysl, když sama jste těžce nemocná? Stanete se opicí s granátem v rukou, která svými prostocviky může zmrzačit všechny, kdo jsou nablízku. A o štěstí se už vůbec nedá mluvit, i kdyby navenek všechno vypadalo dokonale.

Nechte proto muže na pokoji do té doby, dokud se nedomluvíte sama se sebou. Nedosáhnete harmonického vztahu, nemáte-li harmonii v sobě. Přestaňte se snažit měnit jiné a své vztahy s nimi. Změňte sama sebe: zklidněte se, naplňte se zájmem o něco a přijměte svět kolem sebe. Všechno kolem se rázem uklidní také.

Věřte, že zkoumání a rozvoj sebe sama je nekonečně poutavý proces. Až se do něj ponoříte, nedokážete se zastavit, protože to bude moc zajímavé. Čím zajímavější to bude pro vás, tím přitažlivější budete vy sama pro jiné: muže, kamarádky, děti, kolegy i nadřízené.
Všechno začíná zevnitř.

Olga Valyaeva

Zdroj: www.adaline.cz


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *