Petra Nel Smolová

Být tvořitelem a zároveň pozorovatelem

Po neuchopitelném týdnu pomalu Slunce odchází z aspektu Neptuna, který symbolizoval nejasnosti, klam. Skutečnost se ujasní. Merkur vstupuje do znamení Raka večer 12. 6. a vytváří harmonický aspekt s Uranem, což přináší pravdu, rychlost, ulehčení a svobodu. Dostane se nám rychlejšího pochopení, bystřejší úsudek, snadnější rozhodování. Do 14. 6. se projeví zrychlení událostí a určitá hektičnost, ale vše bude do sebe zapadat. Je možno udělat rychle a snadno kroky vpřed, udělat rozhodnutí. Využijte tuto příznivou dobu.
Mysl přijímá nové podněty, informace a zesiluje se intuice. Merkur a Uran je propojení nižší a vyšší mysli. Merkur se zároveň od 12. 6. začne dostávat do opozice se Saturnem, ale pozitivní aspekt od Urana pomáhá omezení a strach (Saturn) překonat. Po 14. 6. propojení Merkura a Urana zeslábne a tento aspekt začne mít silnější vliv. Snadněji se dostaneme do pochybností, strachu, což v realitě přinese překážky. Pokud máme pesimistickou mysl, hned to v každodennosti přitáhne komplikace. Nemusíte se obávat, další příznivé aspekty na Merkura – myšlení, které přinesou naději a optimismus, se projeví již o víkendu.

Mars na Minusovém uzlu (Dračím ocase) ukazuje na vnitřní napětí, nespokojenost a touhu po změně, především po osvobození. Potlačený vztek či lítost se projeví podrážděností a prchlivostí.

Mužský princip si prochází zvláštní dobou, jako by procházel cestou, kterou už šel. Opakuje se mu minulost v přítomnosti. Je držen minulostí. Touží po nalezení nové cesty, jak jinak, lépe a svobodněji. K tomu potřebuje cítit lásku – Venuše. Nespokojenost, podrážděnost se nejdříve projeví mezi mužským a ženským principem, v partnerství. Venuše vstoupí do znamení Lva a vytvoří kvadraturu s Uranem 12. – 18. 6. a v dalším týdnu 15. – 26. 6. opozici s Marsem. Rozpor, hádky a nedorozumění. Změna v citech.  Venuše – ženský princip chce uznání, pozornost a chce jedinečnost. Velká tvůrčí energie, kreativita a spontánnost je v rozporu s Marsem ve Vodnáři, který chce svobodu, volnost a nezávislost. Muž a žena chtějí opačné věci a tím se dostanou do rozporu. Venuše se dostane na Vzestupný uzel 18. – 21. 6. a ukazuje, co se máme v sobě naučit, prožít. Spontánnost, vášnivost, radost a hravost. Projevením lásky k mužskému principu, který je trochu vzdálený a možná i chladný. Mužský princip hledá nové cesty a možnosti. Přijetím základních instinktů, pudů, vůle, agrese a propojením s láskou, se srdcem, dochází k mystické svatbě těchto dvou principů. Objevuje se velká přitažlivost. Kde to možné není, tak se projeví pocit nenaplnění a rozporu. Ve vztahu to může vést k rozchodu.

Do toho všeho nás čeká Novoluní, které nastává 13. 6. ve 21: 43 hodin na sabiánském symbolu: „Tři ptáčata v hnízdě, vysoko na stromě.“  Klíčová myšlenka: Růst duchovně tvůrčích procesů v alespoň relativně integrované mysli.

Osobní planety procházejí aspekty, které jsou někdy velmi rozporuplné. Proměňuje se vše tak rychle, že tím zřetelněji je vidět polarita, plus a mínus. Jsme chvilku nahoře, chvilku dole, šťastní – nešťastní. Jedinou cestou, jak projít touto dobou, je být pozorovatelem. Vyhnout se ztotožňováním s prožitky, že jsem tím, co se děje. Být si vědom své podstaty božské přirozenosti a být svědkem příběhu svého člověka. Schopnost svou pozornost věnovat pozorování. Jsem opravdu tou chvilkovou emocí, která skrze mne prochází? Kým tedy skutečně jsem? Uvědomovat si tvořivý aspekt života. Čím a co si tvořím a jak to prožívám? Učíme se zacházet, jak být tvořitelem, a přitom být pozorovatelem života.

Jsme jako děti na pískovišti, které si staví svůj svět. Zároveň buďte svými rodiči, kteří vás z lavičky pozorují a hlídají. Zakročí, když je potřeba. Buď sám sobě moudrým rodičem.

S láskou, Petra Nel

 

Upozornění:  Text je možné v nezkrácené a neupravené podobě dále kopírovat a rozšiřovat nekomerčním způsobem.

autor článku: Petra Nel Smolová – www.astrologiepetranel.cz