Aktuálně na nebi…

Úplněk v Beranu 25. září 2018

V úterý v brzkých ranních hodinách, přesně v 04:52 SELČ, nastává úplněk v Beranu. Beran je první znamení zvěrokruhu a znamená nový začátek, aktivitu, popud k činnosti. Úplněk vynáší na světlo záležitosti té oblasti života, kam spadá 2. stupeň znamení Berana ve vašem horoskopu narození. V této životní oblasti teď potřebujete vyvinout iniciativu, být aktivní, zabývat se jí, dát do ní energii.

Úplněk tvoří napěťovou konfiguraci – kardinální T-kvadrát se Saturnem v Kozorohu na vrcholu a Sluncem a Merkurem ve Vahách v opozici. Váhy stále všechno vyrovnávají, snaží se o harmonii, aby byl každý šťastný, diplomaticky smiřují extrémní projevy. Luna naproti tomu v Beranu, vyzývá k projevení své individuality, k ukázání toho, kým jsme, přímo, bez příkras. Saturn v této aspektaci ke světlům po nás chce pravdivost, opravdovost a čestnost. A to není vždy jednoduché. Jedna část mává rukou nad problémy, nechce je řešit, vidí je jako nedůležité a druhá část je jako na jehlách, má sklon k neuváženému projevu, spontaneitě. Má v sobě neustále něco soutěživého, bližní představují soupeře, jenom proto, že tu jsou, což provokuje samo o sobě. Váhy možná trochu podceňují a Beran přehání. Odstředivá T-kvadratura nás přivádí do situací, kde je třeba rozlišit to, co můžeme skutečně podcenit a více se tím nezabývat, pustit to prostoru a pak to, o čem bychom měli skutečně mluvit a hledat perspektivy.

Úplněk v Beranu v kvadratuře na Saturn nám brání se spontánně a otevřeně projevit. Může to být z důvodu strachu z odmítnutí a pokoření nebo prostě jen strach ze selhání. A protože na Slunce s Merkurem tvoří trigon Mars, myslím, že bychom se měli snažit i přes nepříjemné pocity vyvinout nějakou aktivitu směrem ven i dovnitř, abychom vybalancovali úplňkovou opozici mezi Beranem a Váhami.

Pokud s prací na sobě teprve začínáte, funguje sebereflexe. Zjištění, kde se to všechno ve mně bere. Když se nám něco nedaří, v tu chvíli se zeptáme proč, a máme snahu to napravit. Velkým pomocníkem nám může být pochopení našeho horoskopu narození. V něm jsou všechny naše nezpracované vzorce chování s velkou přesností zaneseny. Každý z nás má právo na chybu, ale zároveň by nám měla sloužit k tomu, abychom jí stále neopakovali do konce života.

Mnoho z nás žije v přesvědčení, že když se nám něco nepovede, všimnou si toho druzí a budou si myslet, že za nic nestojíme. Přitom úplně celý život je o tom, že se nám jednou něco povede a podruhé ne. A toto se odráží i v našich vztazích. Spousta z nás si hledá partnera proto, aby nás ocenil, aby se o nás postaral. A to nejen v materiální oblasti, ale také v emocionální a v poslední době stále častěji mentální oblasti. Svádíme na partnera, že se ve vztahu necítíme dobře, protože nás dostatečně nemiluje a nestará se o naše potřeby. Pokud na sobě začneme vědomě pracovat, dříve nebo později si uvědomíme, že za to, jak se cítíme, mohou naše myšlenky a postoje, které k chování partnera zaujímáme.

To, zda je situace vně nás dobrá nebo špatná, to je naše osobní hodnocení, založené na našich předchozích zkušenostech v tomto, ale především v mnoha minulých životech. Jedním z typických znaků velmi poddimenzovaného hodnocení sama sebe je to, že odmítáme nést odpovědnost za své činy a dáváme je za vinu ostatním. Přitom dospělý člověk by měl být schopen se sám rozhodnout a také by měl mít nějaké povědomí o tom, jaký dopad bude jeho rozhodnutí mít.

Takže nejdřív je potřeba vypěstovat si zdravé sebeuvědomění, a to se pak stává základnou k tomu, abychom mohli postoupit k té vyšší formě sebe realizace ve smyslu správného pochopení reality, která přesahuje naší mysl a je osvícením.

Podle mě je strašně důležité žít naplněný život, vědět, že to, co děláme, nám dává smysl. Na světě je nás asi 7 miliard a každý nemůže být slavný, mocný, úspěšný, v tom našem pozemském smyslu. Žijeme zde ve strašném tlaku na výkon a když neobstojíme, naše sebevědomí je zase na nule. A přitom je v naprostém pořádku žít „obyčejný“ život a i tak být šťastný. Stále se za něčím nebo někým honit nedává vůbec žádný smysl z vyšší perspektivy.

Úplněk nás některé bude konfrontovat s pocity zklamání. Zklamání z toho, že někdo neudělá to, co my sami si přejeme. V tom samém okamžiku si uvědomte, že tím dáváte svůj život do rukou druhých. Vaše radost nebo smutek, nebo jiné emoce ovlivní nálada či postoj druhých. Velká většina z nás takto žijeme.

Saturnská chuť úplňku klade důraz na to, abychom se odpoutali a přestali se ztotožňovat s našimi požadavky, aby vše bylo dle našich pravidel, nebo zůstávalo neměnné. Tím také objevíme vědomí naprosté nestálosti života a všech věcí a oceníme víc jedinečnost a neopakovatelnost každého životního okamžiku. Ano, i pro nás nemilého.

Zříci se všech očekávání a plánování naší mysli je naprosto blahodárné, protože všechny představy, že něco se má nějak stát je lpění na něčem, co není, a tím nežijeme skutečný život, ale život v iluzi našich pravidel a představ.

Přeji vám všem krásné první podzimní dny.

Veronika Navrátilová, web – ctuhoroskopy.cz, tel – 603 572 667, email –vikti@centrum.cz, youtube –https://www.youtube.com/channel/UC98Jin2j0VVkH9yYGbI4Ucw


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *