Cesta srdce

 

 

„Slovo odvaha je velmi zajímavé. Pochází z latinského kořene cor, což znamená „srdce“. Takže být odvážný znamená žít srdcem. A pouze slaboši žijí hlavou. Bojí se a vytvářejí si bezpečí založené na logice. Plní strachu zavírají všechna okna a dveře – teologií, koncepty, slovy, teoriemi – a za těmito zavřenými dveřmi a okny se schovávají.

Cesta srdce je cestou odvahy. Znamená žít v nejistotě, znamená žít v lásce a důvěřovat. Znamená pohybovat se v neznámu. Znamená opustit minulost a umožnit budoucnosti, aby nastala. Odvaha znamená vydat se po nebezpečných stezkách.
Život je nebezpečný a pouze zbabělci se mohou vyhnout nebezpečí – pak jsou ale mrtví. Ten, kdo je živý, skutečně živý, se bude neustále pohybovat směrem do neznáma. Číhá tam nebezpečí, ale takovýto člověk bude riskovat. Srdce je vždy připraveno riskovat, protože srdce je hazardní hráč. Hlava je obchodník. Hlava neustále kalkuluje – je vychytralá. Srdce nekalkuluje.

Anglické slovo courage je krásné, velmi zajímavé. Žít srdcem znamená odhalit smysl. Básník žije srdcem a kousek po kousku začíná ve svém srdci naslouchat zvukům neznáma. Hlava neumí naslouchat, je neznámu velice vzdálena. Hlava je plná toho, co zná.

Co je vaše mysl? Je to vše, co znáte. Je to minulost – to, co je mrtvé, to, co odešlo.

Mysl není ničím jiným než nahromaděním minulosti, paměti. Srdce je budoucnost. Srdce je neustálá naděje, srdce je neustále někde v budoucnosti. Hlava přemýšlí o minulosti, srdce sní o budoucnosti. Budoucnost teprve přijde. Budoucnost teprve musí nastat. Budoucnost má ještě možnost – přijde, už přichází. Každým okamžikem se budoucnost stává přítomností  a přítomnost se stává minulostí. Minulost nemá žádné možnosti, protože je již využitá. Již jste se od ní vzdálili – je vyčerpaná, je mrtvá, je jako hrob. Budoucnost je jako semínko; přichází, pořád přichází, pořád se dotýká a mísí se s přítomností. Jste v neustálém pohybu. Přítomnost není nic jiného než pohyb směrem do budoucnosti. Je to krok, který jste už udělali; je to krok do budoucnosti.“

Osho


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *