Kdybys mě měl rád, věděl bys, co si myslím!

 

Středa. Dozvuky a táhnoucí se témata, pak samozřejmě Luna a jeden silný, nastupující aspekt.
Dozvukem je Slunce v pomíjejícím, avšak ještě patrném kvadrátu k Plutu. Prošli jsme momentem krize, vynuceného uvědomění a teď zpracováváme nově získané poznání. Cítíme, že není možné ho odložit s tím, že je to za námi a už na to kašlu. Plutonská témata se zaryjí pod kůži a nedovolí nám odvrátit hlavu a dívat se jinam. Vstoupila do našeho života proto, abychom s nimi něco udělali. To něco není drobnou kosmetickou úpravou, jde o změnu, která vyžaduje odvahu, odhodlání, rozhodnost, vůli a vytrvalost. Sílu překročit vlastní stín. Ne zrušit ho, ne osvítit, jen se skutečně opřít do té z jeho částí, která nás blokuje, brzdí a bolí. A tu zásadně proměnit.

 

A znovu, opakuju se nerada, ale myslím, že je to nutné: téma změny je dáno jednak domem, v němž se aktuálně nachází tranzitní Pluto + Saturn v našem horoskopu, a taky těmi domy, do nichž se tahle dvojka případně opírá svým působením prostřednictvím aspektů k osobním planetám našeho nativu. V tuto chvíli už není nutné spekulovat, informaci v obálce s modrým pruhem jsme našli ve schránce všichni, stačí dopis otevřít, přečíst … a netvářit se, že nechápu, o co jde.

Luna. Dnes ráno na konci Panny a během dne přestupuje do Vah. Silněji než samotná znamení, kterými prochází, na ni však působí planety, k nimž se váže. Luna je už od včerejška a po celý dnešek v opozici vůči sestavě planet Neptun, Venuše, Merkur, Chiron na pomezí Ryb a Berana. Včerejší mohutná vlna neuchopitelné senzitivity, nostalgického smutku, sentimentálních propadů do hlubin kolektivní duše na základě matných informací, domněnek a klamavých odlesků reality na hladině oceánu v reakci na pondělní pařížské události je dokonalou ilustrací opozice Luny vůči Neptunu v Rybách (řeč je o vyvolaných pocitech, nikoli o příčině situace).

Dnešní opozice k Venuši, Merkuru a Chironu setrvává v přecitlivělé lince výkyvů nálad, pocitu nepochopení, nedorozumění, domnělých urážek a zranění, doprovázených neschopností vyjádřit, co se nás vlastně dotýká, co nám vadí a co bychom potřebovali, to celé již v rovině osobního prožívání.

Navíc, během dne se Luna, už ve Vahách, začne vztahovat kritickým kvadrátem k Juno v Raku a tím vypointuje problém, který existuje v našem dlouhodobém, závazném a nějakým způsobem smluvně podepřeném vztahu.  Smlouvou rozumějme cokoliv od slavnostně orazítkovaného papíru po prosté oboustranné pokývnutí, že jako „oukej, dohodnuto“, od „v dobrém i ve zlém, dokud nás smrt nerozdělí, amen“ po „fajn, já budu vykládat myčku a ty vynášet smetí“. A problém mezi Váhami a Rakem je většinou o tom, jestli chceme a žijeme rovnocenné partnerství nebo někomu děláme matku, případně se v roli infantilního tvora necháváme opečovávat. Konflikt může nastat v jedné či druhé polaritě. Na jedné straně: „Ty mě vůbec nebereš vážně!“, „Neboj, zvládnu to sama, nemusíš mi furt stát za zadkem a kontrolovat, co dělám!“, „Chováš se ke mně jak k malýmu děcku!“ nebo „Musíš mě v jednom kuse poučovat?“. Na straně druhé: „Mně je ale dneska fakt zle!“ a „Netvař se tak pohrdavě, jen se snažím pomoct!“ nebo „Komu jsi volala?“ a „Kam zase jdeš? A kdy se vrátíš?“ … nabízí se nepřeberné množství možností, každý si jistě vybere či dosadí podle vlastní potřeby.

Tak, a tady to zřejmě dneska rupne. Ale! Má, nebo může to mít dobrý konec! Rozhodnou roli sehraje Uran v Býku. Ten se harmonickým sextilem váže k Juno a je celý nedočkavý provést poměrně radikální, nicméně uspokojivou a přínosnou změnu. Pozoruhodné je, že ani Rak (Juno), ani Váhy (Luna) nejdou do otevřeného konfliktu a nedokáží jasně deklarovat „Chci si promluvit, tohle jsou témata, která potřebujeme probrat, tady navrhovaná řešení a tímto otevírám diskusi“. Místo toho mají tendenci se v soukromém prostoru vzájemně dusit, tančit kolem sebe, dělat Zagorku, tvářit se dotčeně, protože „kdybys mě miloval/a, věděla bys, co se děje“. Hm. Máte-li k tomuto přístupu tendenci obecně, nejen díky dnešní konstelaci, bude pro vás Uran vysloveně požehnáním. A nám ostatním, co se s tím tak nepářeme, urychlí jednání.  Ve finále se tak dočkáme vztahového uvolnění, osvěžení, probuzení a obrození, možnosti osvobodit se zpod tíhy partnerského či rodinného jha. Tím nemyslím rozvod ani rozchod, třeba jen to, že si ujasníme své potřeby, kompetence a role, přestaneme se navzájem dublovat a překážet si tam, kde to ten druhý nepotřebuje. Necháme jeden druhého dýchat, a ono to překvapivě bude mnohem lepší!

Jo a ještě načasování, protože s tím je vždycky problém: zatímco lunární pruda je záležitostí dnešního dne, uranské vysvobození z napjaté situace dost závisí na vaší vrozené reaktivní rychlosti. Ohnivě vzdušné typy to stihnou klidně dnes, vodní ulpívači a zemští držáci nejpozději do konce tohoto týdne.

Klára Koničarová


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *