O lásce a manželství

„Manželství samo o sobě nemůže nic zničit. Manželství prostě vynese na povrch vše, co je ve vás ukryto – vystavuje to světlu. Jestliže v sobě ukrýváte lásku, manželství ji vynese na povrch. Pokud byla láska jenom přetvářka, jenom návnadou, pak dříve nebo později zmizí. A pak vyjde najevo, jací doopravdy jste. Manželství je prostě příležitostí, aby se mohlo projevit všechno, co ve vás je.
Lásku neničí manželství. Lásku likvidují lidé, kteří nevědí, jak milovat. Není to láska, co zde podléhá zmaru, protože především to žádná láska není; žijete ve snu a skutečnost ten sen ničí. Doopravdy je láska něčím nezničitelným, je součástí věčnosti.

Jestliže rostete, jestliže ovládáte umění a přijímáte realitu milostného života, pak bude láska den ode dne růst. Manželství může být ohromnou příležitostí pro tento růst.
Lásce nemůže nic způsobit zánik. Pokud láska existuje, pak pouze roste. Mám však pocit, že ve většině případů tu láska prostě vůbec není přítomna. Špatně jste pochopili sebe sama. Jednalo se o něco jiného – možná o sex, sexuální přitažlivost. Ta ovšem podlehne zmaru, protože jakmile se se ženou pomilujete, sexuální přitažlivost zmizí. Sexuálně atraktivní je pouze něco neznámého – jakmile jste poznali tělo ženy či muže, sexuální přitažlivost se vytrácí. Jestliže byla vaše láska pouhou sexuální přitažlivostí, pak přijde zcela jistě nazmar.
Proto si nikdy nepleťte lásku s něčím jiným. Jestliže je to opravdu láska… Co mám na mysli, když říkám „opravdu láska“? Myslím tím to, že se v pouhé přítomnosti druhého najednou cítíte šťastni, pouhý fakt, že jste spolu, ve vás vyvolává extázi, samotná přítomnost druhého vás v hloubi srdce nesmírně naplňuje… vaše srdce začne zpívat, cítíte harmonii. Samotná přítomnost druhého vám pomáhá být spolu; jste výrazněji sami sebou, jste vyváženější, jistější. Pak je to láska.

Láska není vášeň, láska není emoce. Láska je hluboké pochopení, že vás někdo nějakým způsobem doplňuje. Někdo z vás udělá úplný kruh. Přítomnost druhého posiluje vaši vlastní přítomnost. Láska vám dává svobodu být sami sebou, není majetnická.
Proto buďte opatrní – nikdy nezaměňujte sex s láskou, jinak budete zklamáni. Buďte bdělí, a když začnete mít u někoho pocit, že jeho pouhá přítomnost, ryzí přítomnost – nic jiného, nic dalšího není třeba, stačí, že ten druhý je, a to stačí ke štěstí… a ve vašem nitru začne něco kvést, začnou v něm vyrůstat tisíce lotosových květů, pak jste zamilovaní. Tehdy můžete překonat všechny potíže, které přináší realita. Pak zdoláte všechny obavy a nepříjemnosti, a vaše láska bude stále kvést, protože těžkosti se změní ve výzvy. A vaše láska bude sílit jejich překonáváním.
Láska je věčnost. Pokud existuje, pak roste a roste. Láska má počátek, ne konec.

Z knihy Zralost, Osho


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *