K zamyšlení

Vším, čím jste, jste proto, že jste si vybrali tím být…

Jestliže se v daném momentě bojíte, pak proto, že jste si to vybrali. Pokud se rozčilujete, pak proto, že jste si to vybrali. Jestliže se trýzníte, pak proto, že jste si to vybrali. Jste-li milováni, pak proto, že jste si to vybrali. Jste-li ignorováni, pak proto, že jste i to vybrali. Pokud žijete pomáháním druhých, pak proto, že jste si to vybrali. Žijete-li zraňováním, pak proto, že jste si to vybrali. Žijete-li moudře, pak proto, že jste si to vybrali. Cítíte-li se špatně, pak proto, že jste si to vybrali.

Tento seznam by mohl jít do nekonečna. A skutečně to tak je.

Pochopte, že bytí je stavem, v němž člověk je, nikoliv jednáním, jež koná. Nemůžete se „dělat šťastnými“, „šťastnými“ můžete jen být. Závisí to na tom, čím jste se rozhodli být. Nemůžete se dělat „smutnými“. Nemůžete se dělat „bojácnými“. Nemůžete se dělat „špatnými“, zraňovanými“ nebo „rozčílenými“. Můžete takovými jen být.

A co způsobuje, že takoví jste? Mnoho lidí se domnívá, že to závisí na vnějších okolnostech; na tom, co dělá někdo jiný nebo něco jiného. Tak tomu ale není. Je to vaše rozhodnutí, že to způsobuje někdo jiný. Je to vaše volba.

Na celé záležitosti je složité následující: tolik výběrů provádíte tak automaticky; jsou tak hluboko založeny na vaši dřívější zkušenosti, na vašich programech, které jste přijali, že se zdá, že je nemůžete kontrolovat. A tak to vypadá, jako by vaše reakce způsobovalo jednání druhých nebo vnější zkušenost. Pravdou však je, že vy sami si vybíráte stav, v němž se nacházíte. A jediný rozdíl mezi vámi a těmi, kteří zvládají tento život, je ten, že oni volí jinak.

Je potřeba zdůraznit, že bytí si člověk vybírá, že není předem určené. Můžete si vybrat být čímkoli. Proč si to vyberete, je jiná věc. Nikdy to ale není volba vynucená, přesto, že to tak často vypadá.

Můžete si vytvořit stav bytí prostě tím, že si jeden vyberete. A můžete si ho vybrat kdykoli a kdekoli.

Stav bytí je pocit, ne akce. Nicméně tohoto pocitu se můžete ujmout jedním určitým způsobem. To znamená, že máte moc rozhodnout se, jak se budete cítit, i to, jak se cítíte právě teď.

To je velké tajemství lidského setkávání. Je to velký dar a velký nástroj. A s tímto nástrojem se vám otevírá celý vesmír a veškerá svoboda, jakou byste mohli chtít, přičemž je vám zaručen prožitek toho, kým skutečně jste.

To je pravda, jež nás osvobozuje.

Z knihy Poslové světla od Neala Donalda Walsche


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *