K zamyšlení

„Láska je divoká a pokud se ji člověk snaží ovládnout, zničí ji. Láska je vichřice svobody, divokosti, spontánnosti. Lásku nemůžete řídit a ovládat. Je-li ovládána, je mrtvá. Láska se dá ovládat jen v případě, že už jste ji zabili. Když je živá, ovládá ona vás, ne naopak. Je-li živá, zmocní se vás. Ztratíte se v ní, protože je větší než vy, rozsáhlejší než vy, mnohem podstatnější než vy, zásadnější než vy.

Stejným způsobem se dostavuje i Bůh. Tak, jak se dostavuje láska, se dostavuje Bůh. Bůh je také divoký, divočejší než láska. Civilizovaný Bůh není vůbec žádný Bůh. Bůh z kostela, Bůh z chrámu je pouhá modla. Z těchto míst vymizel Bůh už hodně dávno, protože Bůh se nedá uvěznit. Tato místa jsou hřbitovem Boha.

Chcete-li najít Boha, musíte se poddat divoké energii života. Láska je první záblesk, počátek cesty. Bůh je vyvrcholení, kulminace, ale uvědomte si, že Bůh se dostavuje jako vichřice. Vyrve vás i s kořeny, ovládne vás. Rozdrtí vás na kusy. Zabije vás a znovu vzkřísí. Bude to obojí – ukřižování i vzkříšení.“

Osho


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *