Astrologický výhled na prosinec

…bez vánočních svátků, které budou zpracovány zvlášť.

Někteří z Vás se na mě obrací s dotazem, proč lidé v jejich okolí neustále reagují podrážděně, vztahovačně nebo lítostivě a kdy se konstelačně lehce odplaví tranzity temnějšího rázu.
Stručně a přehledně k následujícímu období, protože prosinec přináší také náročnější fáze:
První světlou vlaštovku z astrologické perspektivy představuje přestup Merkura do ohnivého znamení Střelce, který proběhne během pondělí 9.12. před jedenáctou dopolední.
Merkur ve Střelci vnese do myšlení a komunikace více otevřenosti, důvěry, optimismu, nadšení a spontánnosti. Po dvou měsících průchodu této planety znamením Štíra mohlo být mnohé vyřčeno s přílišným emočním zápalem nebo subjektivitou a přidružena mohla být také nedůvěra, přílišná zanořenost do negace nebo podezíravost. Merkur ve Střelci je oproti tomu jakýmsi „světlonošem“, který hledí idealisticky do budoucnosti a reaguje spontánně, mnohdy až bezelstně nebo netaktně, každopádně bez jízlivostí a nánosů emocí.

První světlou vlaštovku ovšem v okolí termínu 10. – 14.12. bude doprovázet také „hejno vran“ v podobě Venuše v Kozorohu v přesné konjunkci se Saturnem a Plutem v Kozorohu. Tato vazba je stísněná a současně pragmatická a do oblasti vztahů může vnášet tvrdost, pochybnosti a suchý, obchodnický přístup. Je zde i silný důraz kladený na zodpovědnost, důslednost a tradici, ale mnoho srdečnosti v sobě tato vazba nemá. Je také spořivá, zaměřená na efektivitu práce a materiální výsledky. Pojí se s ní přísnost, náročnost a odsudečnost.

V souběhu s tou vazbou potom bude v okolí termínu 13.12., tedy sv. Lucie, působit stacionární Chirón v Beranu. Možná už teď ho někteří vnímají a během pátečního rána a dopoledne se nacházel v konjunkci s Lunou v Beranu.
Stacionární Chirón paradoxně zvyšuje citlivost a zranitelnost v prostředí tvrdě a nekompromisně postavené Venuše, která sice podpoří pracovitost a organizační sklony, ale mnoho ohleduplnosti v sobě neponese.
Stacionární Chirón se vydává do přímého chodu po 5 měsících, kdy od 9.7. couvá zpětným chodem. V období jeho stacionarity se zvýšenou měrou může projevit pocit bezmoci nebo otevírání starých nedoléčených ran, přičemž Venuše v Kozorohu v obklopení Saturna a Pluta v Kozorohu asi teplou náruč jen tak neposkytne. Pořád je ale ve hře také Merkur ve Střelci a Mars ve Štíru, jehož nemilosrdný osten bude zmírňovat trigon s Neptunem v Rybách (až cca do 16.12.), pak nastupuje sextil Marse ve Štíru se Saturnem a Plutem v Kozorohu, což tvrdost opět posílí.

Po 20.12. přestupuje Venuše do liberálního, otevřeného, svobodomyslného a rovnostářského Vodnáře a atmosféra se lehce uvolní, nadále ale zřejmě nebude vyloženě hřejivá – ze začátku období navíc Venuše ve Vodnáři navazuje přesný kvadrát s Uranem v Býku, který je mimo jiné separační, v lepším případě nezávislý a individualistický. Ve stejném období vzniká přesná konjunkce Slunce s Jupiterem v Kozorohu, která by měla působit až do konce roku. Je to aspekt blahobytný, ve znamení Kozoroha formální, tradicionalistický, praktický a materiálně zaměřený. Současně se také formuje přesný sextil mezi Marsem ve Štíru a Plutem v Kozorohu, což budou jakési poslední záběry do hlubin, mnohdy zřejmě doprovázené také silovým přístupem a jedovatostmi, poroste ale také síla vůle. S Marsem ve Štíru se rozloučíme až po Novém roce, takže i na Vánoce bude dobré udržovat emoční odstup, s ohledem na to, že Mars ve Štíru je emocemi prostoupený a dokáže reagovat prudce i nevybíravě, jeho pozitivem je ovšem hloubkový a intenzivní přístup ve všem, co dělá.

K Vánocům a jejich specifikům příště.

Zdroj: Reflexivní astrologie


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *