Aktuálně na nebi…

Růstové bolesti

11/12/2020

Radost a bolest. Smích skrze slzy. Touha po sebevyjádření proti obavě z autenticity. Odvaha vyrůst versus strach z úspěchu. Smělé plány, ale radši nevyčnívat. Jupiter v Kozorohu a Chiron v Beranu navzájem zaklíněni v kvadrátu (který přesně zaklapne ve čtvrtek / pátek 12.- 13. 12. 2019).
Jupiter nás v kontaktu s osobními planetami nabádá, abychom se nebáli jít za svou vizí, naplnit své poslání a otevřeně hlásat své přesvědčení. Protože jde o Jupiter toho času v Kozorohu, neslibuje úspěch zadarmo, ale říká, že s odhodláním, cílevědomým nasazením a vytrvalostí se krok za krokem vypracujeme do respektované pozice, dosáhneme stanoveného cíle, zkrátka zvítězíme. V libovolné životní oblasti, ať jde o získání profesního renomé či uspořádání osobních záležitostí, o zodpovědný přístup k výchově dětí nebo o vybudování kvalitního partnerského vztahu (Kozoroh v našem nativu).

Jenže Jupiter svými proklamacemi právě teď míří do Chironu v Beranu, plného jizev a šrámů z předchozích bitev, a ten na základě nasbíraných zkušeností tvrdí, že individualita je pro systém nebezpečná, výjimečnost se trestá a lepší je šlapat lajnu s ostatními, jinak nás okolí sežere. Neopírá svá tvrzení o žádný obecně definovaný rámec, popisuje čistě své osobní, respektive naše vlastní traumatické zážitky. Protože je Chiron ještě stále retrográdní, přihodí na podporu pár bolavých vzpomínek z minulosti, má z čeho vybírat. A kdyby to nestačilo, exponuje odhalenou hruď a dovolí nám chytnout pár přes hubu a dva tři špendlíky pod nehet (Mars ve Štíru) rovnou teď, a to už dojde každému – zejména proto, že se Chiron právě zastavuje před obratem do přímého směru (pátek 13. 12. 2019), jeho působení je tak ve stacionární fázi mimořádně intenzivní a nám stačí závan větru, který se otře o zajizvenou tkáň, aby se nám znovu vybavila stará bolest v plném rozsahu.

Ale připomeňme si, co je posláním Chirona. Je to on, kdo říká, že je nutné překonat zaběhané pořádky, riskovat opuštění chráněného prostoru, abychom posunuli hranice osobního i lidského vědomí – a ne, není to bezpečné, ale je to jediná možnost jak neustrnout. Je to on, kdo strhává náplasti napuštěné bolest tlumícími prostředky a místo toho řízne do rány, aby ji vyčistil, a tak skutečně vyléčil. Je to on, kdo nás učí, že zranění bolí, ale má smysl, protože skrze vlastní prožitou bolest se učíme empatii a získáváme schopnost pomáhat druhým zvládnout jejich trápení. A to přesto, že sami sobě pomoci nedokážeme.

Jupiter i Chiron, oba účastníci konfliktní vazby, jejíž energii už cítíme, přestože vrcholu dosáhne teprve zítra a pozítří, nám tedy vlastně vzkazují totéž. Je potřeba sebrat odvahu a jít dál, i když to bolí. Je potřeba stát za svým hrdě a odhodlaně, přestože narážíme do zdí nepochopení. Je potřeba překonat strach, překážky, výsměch i výhrůžky. Můžeme být konfrontováni s pocity marnosti, vysílení, selhání, zklamání, ale to všechno jsou průvodní znaky růstu. A růst je jedním z hlavních projevů života. A Beran se nevzdává!

Klára Koničarová, www. astropsychologie.cz


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *