Nejvyšší prosebná modlitba

Často se stane, že pociťujeme potřebu nějak příznivě ovlivnit náš život nebo dokonce pomoc ve zvládnutí obtíží naší cesty. Pro tento účel je určena prosebná modlitba. Když se již modlíme, nepochybně chceme být i vyslyšeni. Otázka proto zní: Jaká jsou pravidla prosebné modlitby, která zaručují její největší účinnost a vyslyšení?
Odpověď nám dává Ježíš: „Budete-li prosit o cokoliv v mém jménu, já to udělám.“ Ježíš nás dále učí, abychom při modlitbě „neučinili mnoho slov“ a věřili,, že oč prosíme, již máme a abychom se modlili v duchu a v pravdě. Jak tato poučení máme chápat? Přirozeně v jejich duchu, duchovně. Starý zákon nás učí, že jméno boží je JÁ JSEM neboli, že Bůh je vědomí JÁ JSEM. Ježíš jako syn boží je také vědomím JÁ JSEM, to je jeho pravé jméno neboli správné pojmenování Jeho podstaty. Jeho rada proto zní: modlete se, proste vědomí Já Jsem a Já jsem to učiní. Modlit se pak máme málo slovy; svou prosbu vyjadřujeme jednou větou, například:„Děkuji Ti,Bože, že jsem stále zdráv.“ Tuto prosbu opakujeme několikrát za sebou a směřujeme ji do vědomí Já jsem neboli modlíme se k tomuto vědomí a v tomto vědomí, což splňuje podmínku, že se máme modlit v duchu a v pravdě. Duch a pravda jsou přívlastky vědomí Já jsem. Krátkost modlitby splňuje podmínku „nečinit mnoho slov“. Její formulace“Jsem zdráv“ a nikoli uzdrav mě, vyjadřuje požadovaný předpoklad, jímž je víra, že již máme to, oč prosíme. Na prvý pohled se zdá toto tvrzení nerozumné, ovšem pouze potud, pokud nevíme, že samotná víra je mocnou silou naší mysli, která se uskutečňuje úměrně její pevnosti a velikosti. Modlíme se rovněž ve víře v moc Boží, v moc síly vědomí Já Jsem, že nám pomůže uskutečnit to, oč prosíme. Své prosby utvářejme pokud možno co nejobecněji a nikoliv konkrétně. Prosme o zdraví a nikoliv o uzdravení z určité nemoci, o co nejlepší řešení tíživé situace a nikoliv o její určité řešení. Věřme síle Já, že ví lépe než my, co je nám třeba a nepředepisujme ji, co má činit podle našich nedokonalých představ. Jinak by se mohlo stát, že se nám modlitba opravdu vyplní, ales hledáme, že nepřinesla očekávané zlepšení. V prvé řadě však prosme o duchovní pokrok, o trvalé spočívání ve vědomí Já jsem a o plné ztotožnění se s ním.
V této modlitbě nejsou dokonce ani slova nutná. Postačí podržet přání beze slov ve vědomí Já Jsem a čekat s vírou, že se naplní.
Nejlépe je nemít vůbec žádná určitá přání a pouze spočívat ve vědomí Já jsem s prosbou, aby působilo ve všem, všude a vždy božsky. To je přesný a nejvyšší význam slov modlitby Páně: „Přijď království Tvé.“ a Děj se Tvá božská vůle, aby vše bylo božské a Bůh vědomě žil ve všem a ve všech božsky. Ustupujeme se svou osobností stranou a necháváme vědomě působit Boha s důvěrou a láskou.
V modlitbě ve vědomí Já jsem a ve víře v Jeho sílu se nám dostává ten nejmocnější prostředek, jak zvládnout sebe i svět. Užívejme jej proto hojně, ale s největší moudrostí a pokorou.

Z knihy Chození s Bohem od Ing. Jiřího Vacka

 


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *