Aktuálně na nebi…

Lilith na přechodu Ryb a Berana

/Událost aktivní od poloviny ledna do poloviny února.:-)/

Lilith ušla devítiletý cyklus a je na konci Ryb, už pomalu pod vlivem stálice Scheat, podivné hvězdy, která hnízdí jako strážce prahu na konci zodiaku.
Naposledy tu byla Lilith v roce 2011 v březnu, ovšem tehdy ve velmi nepříjemné konjunkci s Uranem a v kvadrátu na Lunární uzly. Tehdy tsunami poškodila jadernou elektrárnu ve Fukušimě.
(Srovnatelně třaskavé aspekty nás čekají na konci roku, ale naštěstí nikoliv na nebezpečné stálici Scheat.)

Letos je Lilith naladěna oproti roku 2011 velmi mírumilovně, jen se přibližuje k Chironovi na začátku Berana. Již nyní začíná do reality probleskovat, že naše osobní i kolektivní tendence osvobodit se z pout hmotné tíže tohoto světa dostanou brzy nový a aktivnější náboj a určité věci je třeba řešit, protože budou v tom novém pojetí zcela mimo a nesnesitelné. Může to být dílo až mysticky očistné, o čemž si povíme dál. A nebo taky, díky kombinaci Lilith s Chironem, hrozí nekontrolované propuknutí potlačovaného pocitu křivdy. Ten může přispět až k destruktivním jevům a to obzvláště v únoru, kdy se Lilith již zabydlí v Beranu a Mars bude procházet nepříjemnými konstelacemi. Nyní hrozí zaseté semínko sváru, které se rozplápolá ve jménu toho, že je někdo chudinka – a pozor na to. A i v kontextu politickém a jiném by to mohlo zavařit, bohužel.

Faktem je, že Lilith je poněkud ,tranzitně nebezpečná‘ sama o sobě a konec Ryb, to jsou temné útesy na prahu říše mrtvých, kde navíc poblikává na cestu svárlivá Sheat.
Námořník má v tom mlžném přítmí přechodu dvou světů dvě rozkošné možnosti: všechno, nebo nic. Ztratí se, nebo najde cestu. Pokud ji najde, bude znát východisko z nejtěžší soutěsky na světe a nic ho už nepřekvapí. Pokud ne, zamotá se mezi dvěma světy jako ten bludný pirát třeba navždy.

Nakonec moudrý námořník zjistí, že k cestě dál je třeba nejdřív zanechat na břehu svoje plavidlo, oblečení, plány i touhy. Vzdát se všeho, včetně osobního důvodu té cesty.
Ne však odhodlání, které k ní vedlo, vůle žít. Vůle to je život a ten je třeba pronést do Berana, kde pěkně vzplane.
Pokud tohle náš námořníček beze zbytku dokáže, objeví se jasné světlo ,prvního jarního dne‘ a do prostoru utvořeného odevzdáním přebytečného krámu osobnosti vstoupí plné přijetí života.

(Kdo má významně obsazený konec Ryb a prvních pár stupňů Berana, ten tuto výzvu velmi dobře zná. Někteří lidé narození na tomto přechodu za celý život nezjistí, čí jsou. Plácají se od ničeho k ničemu jakoby byli v mlze, kterou je nejrozumnější zapít, či se v ní jinak rozpustit. Jiní výzvu ,vše nebo nic‘ ustojí, vzdají se připoutanosti, vstoupí do nich ,všechno‘ a pak se z nich stávají mimořádně inspirovaní, moudří a i poetičtí lidé, které opravdu skoro nic nezaskočí a na všem zlém umí najít něco dobrého. Bohumil Hrabal a Zdeněk Svěrák mají slunce na tomto přechodu…a nejeden alkoholik a mátonoha také:-).)

Konjunkce Lilith a Chirona na konci zodiaku je příležitostí k velkému osvobození temných a zmatených částí naší duše.
Potenciál je to doslova tantrický. Tím myslím, že je skrz tuto energii možné spatřit naše chtíče a pozemské touhy v tak hlubokém kontextu, že je konečně (a po dlouhé době) bude možné nechat být tím čím jsou a přestat na nich lpět, doslova je vzdát, čemuž se ezotericky říká ,odevzdat‘.

Zábavným pravidlem takové jogínské hry je, že tam kde se vyprázdní prostor, vstoupí zdravý duch. Smrt ega zní a vypadá na první pohled strašlivě a nepřirozeně, ale je to především obrovská úleva a příval chuti žít, který nahradí chuť něco si dokazovat. Pokud se ovšem ,sami od sebe‘ správně osvobodíme a nerozbijeme se o ty útesy dřív, než se stihneme svléknout od přebytečných masek. Je to nebezpečná práce. A do nějaké míry jsme s ní nyní konfrontování všichni.

A protože nejsme tantrici 30 minut před osvícením, můžeme na tu práci jít hezky polehoučku.
Stačí se nyní nebát zvědomit si, kudy to my osobně nechceme mít se životem na zemi vůbec nic společného. Ono stejně, pokud to neuděláme vědomě, bude to probleskovat, protože Lilith na tom konci Ryb vyzmizíkovat nejde. Najednou zjistíme, že něco prostě strašně moc nesnášíme, bolí to, atd. Člověka, situaci, celý svůj život, své prohry… A v současných konstelacích se nám může povést hlubokou tenzi, která za tím je, vytáhnout se vším všudy na světlo. Ačkoliv to bude proces asi poněkud nepříjemný, umožní posvítit si na strašidýlko, které se na světle okamžitě rozpustí do nicoty a je od něj pokoj. Zní to jednoduše a je to jednoduché.
Bohužel vlastností člověka je, dělat z jednoduchých věcí složité bubáky.

S Lilith v Beranu (laškující s Chironem) přichází od začátku února nové devítileté karmické kolečko a buď necháme příslušnou porci svého ega v tomto procesu kultivovaně zemřít, nebo si ho poneseme dál. Ovšem v dalším kole už nevydrží leckterá ta naše cenná křivda spinkat zasunuta pod koberec a maximálně občas zachrupkat a převalit se. Beran má sílu a tak se prostě vybije v nějakém egoistickém zápase, čemuž je moudré aktivně předejít a proto píšu tento text.

Nastává výborné období pro regresní terapie a kostelace, práci s traumaty. (Osobně se domnívám, že kdo umí pojmenovat situaci tady a teď a nic nevynechat, žádné takové terapie nemusí potřebovat a stačí k sobě být upřímný.)

Proces ztráty sebe sama za účelem nalezení skutečného života má asi největší riziko v tom, že člověk ulítne a získá místo svobodnějšího života na zemi nějaký fiktivní svět. Díky silnému zastoupení zemského živlu v horoskopu a především Jupiteru v Kozorohu je nyní skvělá půda pod nohama pro to, aby se takovým nástrahám podařilo vyhnout. Ovšem také to přináší to riziko, že chyby budou víc znát v realitě.

Je to dobrodružná plavba, ovšem s obrovským potenciálem.

Přeji nám všem, abychom si ji užili..

V.

Zdroj: Juliina Astro


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *