K zamyšlení

„Uprostřed zimy jsem konečně pochopil, že uvnitř mě panuje nezlomné léto.“

Albert Camus

Život je proces, jsou to řady cyklů – nahoru a dolů, činnost a klid, začátky a konce. Jsou to přirozená období , která prostě v lidské zkušenosti probíhají. Vlastně mají významný vliv na utváření našeho osudu. Kvalitu našeho života určuje schopnost procházet těmito různými obdobími se silou a důstojností. Je třeba rozpoznat a uvědomit si cyklus, kterým právě procházíme, abychom mohli využít svých sil ke změně – a to jakékoliv situace.

V tomto období u mnoha lidí probíhá proces transformace. Tento cyklus růstu si možná žádá závažné změny, včetně takových extrémů jako je nemoc, rozvod, nečekané zvraty a dokonce i smrt a znovuzrození. Jakýkoli druh transformace může být náročný, ať jde o změnu tělesnou, emocionální, finanční nebo týkající se vztahu. Avšak tyto extrémy mnohdy vedou k významnému růstu a osobnímu úspěchu, i když se v dané chvíli utrpení může zdát nesnesitelné.

V těžkých chvílích byste neměli obviňovat sami sebe ani se zaměřovat na hledání chyb. Pokud právě procházíte řadou změn, dovolte si tyto změny rozpoznat a najděte poselství. Hledáním problémů na sobě jen zvýšíte vlastní odpor k vytváření něčeho nového. Tím se transformace zastaví a vy jen budete znovu muset procházet něčím obdobným, aby se změna dokončila.

Podívejte se na cykly v přírodě. Zima je studené a pusté období, ale země se za to nijak neobviňuje. Zima sice umí být dost pochmurná, ale zároveň jde o dobu klidu a regenerace, kdy příroda spí a připravuje se na nadcházející jaro. každá etapa umožňuje procesu, aby pokračoval. Zima je přirozené směřování do nitra a zpomalování. Jaro je čas nového zrození. Léto je fází růstu a podzim údobím sklizně toho, co jsme zaseli.

Lidská zkušenost je podobná, včetně tělesné transformace, narození, puberty, stárnutí a smrti – s mnoha, mnoha změnami mezi tím. Je ale důležité vědět, že změna s sebou nese nový potenciál a že nikdy neexistuje smrt bez znovuzrození. Problémy nesmí způsobit, že ztratíme sílu, naopak je třeba ji použít! Pokud každý cyklus využijeme podle svých nejlepších schopností, konec jedné éry může přinést počátek krásného nového období.

U některých lidí probíhá transformace velmi radikálně, vypadá to, že se jim kupí pohroma za pohromou, a mezitím žádná velká úleva. Takovéto zkušenosti jsou mocnými transformacemi, ukazujícími na život vedoucí k zasvěcení. Život ve znamení zasvěcení může být tak těžký, že se zdá být naprosto zdrcující. Ale jde tu o příležitost pro ducha, aby vykonal něco neobyčejně mocného v uzdravování či vývoji na osobní úrovni nebo v inspiraci na úrovni globální. Taková cesta je velice důležitá, protože vás ve vašem nekonečném vývoji zavede na úplně jiná místa.

Těžkosti a ztráty, které vámi otřesou do hloubi duše, vám ve skutečnosti mohou přinést úžasná požehnání. Dávají vám šanci znovu objevit a definovat sebe sama, pokud jde o váš každodenní život i vaši duchovní realitu. Troufnete-li si natolik riskovat, že odhodíte svá stará vnější vymezení a naleznete svou pravdu v něčem mnohem hlubším, dostane se vám velikého daru.

Z knihy Umění transformace, Sandra Anne Taylor


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *