Přítomnost

Duchovní vývoj není o tom, že se musíme snažit cokoliv dělat. Je podmíněn pouze rozhodnutím poznat sám sebe. Není potřeba číst knihy o naukách, číst definice různých pojmů, či se snažit být někým, kým nejsem.
Představme si, že by lidstvo nemělo jazyk/řeč. Náhle by ztratilo schopnost lhát, manipulovat slovem, poučovat. Vyjevila by se pravá podstata všech lidí, byli by pak nuceni vnímat jeden druhého a hlavně sebe sama. Takto kdysi fungovala dávná společnost – vnímání pomocí telepatie.
Pozorovali jste někdy myšlenku? Jak rychle přijde? Jak rychle mizí? Myšlenka trvá okamžik. Je v přítomnosti, a za tu dobu, co jsem napsal tento řádek, už dávno není. Nyní, co píši tento text, je myšlenka pryč už 100x. Neustále se na ni potřebuji napojovat. Vracet se do minulosti, abych ji mohl sepsat do slov (do jazyka). Takový je i dnešní duchovní vývoj. Kdysi existovala myšlenka, ke které se neustále vracíme. Nejsme napojeni na sebe, ale snažíme se myslet jako člověk, který žil před x staletími, či tisíciletími, a prožíval jiné věci, než nyní prožíváme my. Třeba stavíme pyramidu na špatných základech, na hodnotách staré doby. Zbořme tedy celou pyramidu a nezačínejme stavět další. Místo toho pojďme na pouť, kde naše stopy zavane vítr a čas. Žádná stopa, žádné kroky vytvořené v minulosti nebudou existovat. Budeme zde jen my. Obzor před námi a zkušenost/prožitek.
Pochopíme-li myšlenku, pochopíme i přítomný okamžik. Klíč k opravdovému vývoji. Všichni ho znají, ale ne všichni ho prožívají. Nic než teď neexistuje. Myšlenky, které k nám připlouvají, a ovlivňují každé zákoutí našich životů, jsou podmíněny naší vibrací. Vzpomínáte si na tu pyramidu, kterou jsme zbořili? Jak moc si jste vědomi toho, že celou tu dobu ovlivňovala vaše vnímání vás samotných, vaše přesvědčení a vaše prožitky? Jak moc ovlivňovala myšlenky přicházející k vám, a tvořila za vás vaši budoucnost? Duchovní vývoj je o zbavení se těchto struktur bránící nám v pohledu na čistotu naši duše, na její bezměrnost a rozsah. Toto je definice prostého poutníka, který nemá nic a zároveň má vše. A vůbec to neznamená, že by měl být chudý v jeho každodenním materiálním životě.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *