Meditace o tmě

Stejně jako začíná semínko svůj život v temnotě půdy nebo dítě začíná svůj život v temnotě lůna, veškeré začátky probíhají ve tmě, protože tma je pro začátky tou nejzákladnější věcí.

Začátek je tajemství – a k tomu je potřeba tma. A začátek je velmi jemná záležitost, takže je k němu zapotřebí tma. Temnota má hloubku a neobyčejnou vyživovací sílu. Den vás unaví, noc vás obnoví.

Nastane ráno, následuje celý den, ale pokud se bojíte tmy, nemůže nastat nové ráno. Pokud se někdo rozhodne, že vypustí tmu, pak nemůže přijít nový den. Člověk musí projít temnou nocí duše, aby dosáhl osvícení.

V běžném sledu bývá nejprve zrození a potom život, ale ve vnitřním světě, na vnitřní cestě, je to právě naopak – nejprve je smrt, potom je život.

Jak vstoupit do temnoty?

Třemi způsoby:

  1. Dívání se do tmy

Dívejte se do tmy. Není to jednoduché. Vnímejte tu prázdnotu kolem. Vnímejte, jak vstupuje vašima očima a vy vstupujete do ní. Je to pozitivní temnota.  Pokud vás budou pálit nebo bolet oči, neřešte to a dívejte se dál do temnoty. Jakmile zažijete okamžik, kdy do vás temnota vstoupí, budete naplněni. Tento vstup do tmy vás zbaví veškeré negativní temnoty.
Pokud tuto meditaci chcete vyzkoušet doma, buďte každou noc 1h s tmou. Nemusíte nic dělat, jen se dívejte.

Žijte s temnotou 3 měsíce, každou noc 1h a už nebudete ostrůvek v oceánu, ale stanete se oceánem.

2. Lehněte si

Lehněte si a představte si, že jste blízko své matky. Temnota představuje vaši matku, matka je všechno. Pokud všechno zmizí, zbyde tma. Tma je matka, lůno a vy si představte, že ležíte v lůnu matky.
Najednou ucítíte, že je tento stav je skutečností. Budete cítit  teplo a matky lůno, temnota, vás bude obklopovat ze všech stran.

3. Nošení tmy

Při každodenních činnostech nosíte v sobě vaší vnitřní tmu. Uvědomte si ji. Protože pokud meditujete o tmě v noci, pomůže vám to, aby se vnitřní a vnější tma setkaly. Pomůže vám to ucítit ohromnou úlevu. Dojde k tomu, že se ve vás všechno zpomalí. Nebudete schopni běhat, budete jen kráčet, pomalu, jako těhotná žena.
Tato meditace je vhodná k uvolnění se zklidnění.

Osho

 


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *