Aktuálně na nebi…

Prosinec 2021
Ještě než se dostanu k rozboru zimy jako celku, pár vět k prosinci z astrologického pohledu.
Ve srovnání s listopadem půjde možná o lehce přívětivější měsíc, konstelace ale nadále nebudou lehké.
Specifikem pro celý letošní prosince bude VENUŠE V KOZOROHU V KONJUNKCI S PLUTEM, působící celé 4 týdny, Mars najdeme do 13. 12. ve Štíru, následně ve Střelci.
Z toho vyplývá mimo jiné to, že prosinec bude měsícem vysoce účelným, zejména v první polovině období, časem organizačně silným, vhodným z hlediska systematizace, organizace nebo různých úklidů, současně ale i měsícem pragmatickým, plným krizového managementu a morbidního nádechu – opět především prvních 14 dní.

Venuše v Kozorohu v konjunkci s Plutem v Kozorohu by měla podpořit obchodnické sklony, věcnost a účelnost, ale i pragmatičnost nebo tvrdost ve vztazích. Pravděpodobně dojde na úspory šetření a určitou asketičnost, což opět souvisí se silným vlivem znamení Kozoroha, zejména za konjunkce Pluta s Venuší. Zřejmě se projeví také zvýšená náročnost, konzervatismus, přísnost a v horším slova smyslu také odsuzovačnost nebo černobílost pohledu.
1.) Během prvního týdne v konstelaci působí cílevědomý sextil Marse ve Štíru s Plutem v Kozorohu, ale jedná se o aspekt, který souvisí také s vypětím sil, s mocenskými souboji, s vědomím smrtelnosti a s nutností jít až na dřeň a k podstatě problémů. Mars ve Štíru zřejmě mnohdy zapůsobí také pomstychtivě, žárlivě nebo záštiplně a bezskrupulózně.
Merkur a Slunce ale bude procházet znamením Střelce a to už je určitou známkou optimismu, i když na přelomu listopadu a prosince je Merkur ve Střelci lehce ochromený sextilem se Saturnem a trigonem s Chirónem.
První týden za sextilu Slunce se Saturnem ve Vodnáři může připomínat také společenské změny a omezení. Během 3. a 4. 12. také může růst hádavost a útočnost díky opozici Merkura s černou lunou – včetně útoků z nenávisti nebo terorismu.
2.) Druhý týden působí poměrně adventně a Slunce ve Střelci v kvadrátu s Neptunem v Rybách vytváří idealistickou, duchovní a charitativně laděnou atmosféru. Do konstelace proniká také větší vnímavost, navzdory tvrdě a výkonnostně postavené Venuši v konjunkci s Plutem. Aspekt je současně obětavý, bezhraniční a infekční.
Důležitou změnu pak představuje přestup Marse do Střelce během 13. 12., což by měl být příliv smyslu pro humor a větší otevřenosti, idealismu a přímočarosti.
Během 19. 12. couvá Venuše v Kozorohu do zpětného chodu v přesné konjunkci s Plutem a Chirón v Beranu je stacionární a míří do přímého chodu – v tomto období se mohou ozývat chronická zranění, ať už ve fyzickém nebo psychickém slova smyslu.
3.) Třetí týden a s ním spojené Vánoce přináší převahu zemského znamení Kozoroha a určitý konzervatismus, účelnost, úspornost a praktičnost. Kolem 20. 12. ještě kulminuje sextil Jupitera ve Vodnáři se Sluncem ve Střelci, což je přátelský a benevolentní, volnomyšlenkářský aspekt, Vánoce jsou ale nastaveny velmi realisticky, prakticky, s Lunou v Panně bezmála pracovně a úklidově.
4.) Po Vánocích kulminuje konjunkce Merkura v Kozorohu s Plutem v Kozorohu, což je praktičnost, účelnost, tlak na mentální výkon, ale bohužel i určitý přetlak, sklon k despotismu a manipulacím nebo verbální tvrdosti. V konjunkci se bude nacházet také Venuše v Kozorohu a prosinec tak není zrovna romantickým nebo soucitným měsícem – s výjimkou druhého týdne bude znát spíše sklon k maximálnímu realismu.
Během 29. 12. přejde Jupiter do Ryb a setrvá v nich do 11. května, což bude postupný příliv větší vnímavosti, leden a únor se ale jako celek jeví jako spíše strohé měsíce a celou zimu se mohou projevovat finanční tlaky nebo nutkavá potřeba mít věci pod kontrolou, díky vlivu Pluta v Kozorohu postupně v konjunkci s Merkurem, Venuší a Marsem.
Silvestr pak letos působí poměrně optimisticky díky konjunkci Luny s Marsem ve Střelci, k tomu ale ve vánočním speciálu.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *