Aktuálně na nebi…

Vítejte v nouzovém stavu!

Vláda v demisi, země v krizi, prezident v nemocnici. Pauza. Slunko a Merkur na jižním uzlu. My jsme ještě neskončili, ještě se zuby nehty držíme ocasu. Moje babička by řekla, „drží se jak ho*no košule“. Pluto direktní a mimo hru. Uran retro a mimo hru. Neptun za nás nic rozhodovat nebude. Saturn zachovává status quo. Jediný, kdo si nabíhá do tenzních, tím pádem aktivujících kvadrátů, je Luna, jenže – bez urážky – ta s tím fakt sama nepohne. Takže zase nic. Bezčasí. Čímž se dostáváme k myšlence, kdy už teda dop*dele popojedeme … a tím myslím, kdy se náš vlak dá do pohybu, namíří si to vpřed, rozjede se, nabere rychlost a udrží tempo. Na to, že posuny po odstavné kolejnici a pobíhání nádražáků signalizují brzký start, už nikdo nevěří.

Takže kdy? Mám k tomu několik tipů.

Předně si můžeme znovu připomenout ústřední téma roku 2021, totiž kvadrát mezi Uranem a Saturnem. V době prvního zaklapnutí přesné kvadratury, kdy jsem tuhle kolizní vazbu mezi zastáncem tradičních pořádků Saturnem a revolučním nositelem změny Uranem demonstrovala na pronikání moderní architektury do staré historické zástavby, se v komentářích pod textem vzedmula mohutná vlna diskuse a publikum se rozdělilo na tábor fanoušků futuristické budoucnosti versus milovníků starých dobrých časů. No jo, koho by tenkrát napadlo, že nám osud přihraje situaci, kdy se stejný model promítne do daleko aktuálnějšího, vyhrocenějšího a osobně angažovaného příměru. Stará vláda, nová vláda a patová situace. Tak. A protože víme, že pokud se kritická vazba mezi dvěma silovými aktéry, jež má posunout události vpřed, odehrává díky retrograditě jedné či druhé planety opakovaně, platí pravidlo „třikrát a dost!“. První tranzit ukáže prstem na problém, druhý ho načne a třetí dorazí … (teď váhám, jestli nechat jen „dorazí“ nebo „dorazí s řešením“ – obojí je správně, vyberte si). Logická otázka? Kdy dojde ke třetímu, finálnímu tranzitu? Odpověď vás jistě potěší, bude to přesně na Štědrý den! Pro zvědavce dodávám, že se tak stane na 11°06“ Býka a Vodnáře, ale klidně tam přibereme všechna fixní znamení. Obligátní přání klidného prožití svátků tímto nabírá zcela nového rozměru. Já se asi podržím své oblíbené fráze „Šťastný ve veselý!“, jednak proto, že s tou neuděláte chybu v jakémkoli ročním období, a taky proto, že veselý to letos rozhodně bude.

V souvislosti s tímto pozoruhodným datem bych ráda připomněla nedávnou zmínku o přesunu osy lunárních uzlů z dvojice znamení Střelec – Blíženci do dvojice Štír – Býk. K tomu dojde den před třetím zaklapnutím zmiňované kvadratury Uran – Saturn (*). Na podrobnější rozbor bezpochyby dojde, v tuto chvíli mi na první dobrou naskakuje tohle: první dvojice znamení je pohyblivá, druhá fixní. Doufejme, že nekonečné kličkování, proplouvání, vymlouvání, neřkuli lhaní nahradí pevná slova a činy. Což je samozřejmě – jako obvykle – dvojsečná zbraň. Vztáhneme-li tuhle myšlenku k aktuální politické frašce, možná se nám na chvíli uleví. Jenže přiznejme si, že jeden každý z nás má ve svém životě oblast, ve které bychom si možnost nějak se z toho vyvlíknout rádi ponechali. To v následném období nebude možné. Fixace a basta! Tady už není kam uhnout.

Poznámka na okraj, ale nechci ji šoupnout pod čáru: dlouhodobá vyhlídka. Pamatujete na konec září, kdy se celá baterie velkých hráčů sešla na střídačce a čas se zastavil? Šest klíčových planet v retrograditě. Nezvyklé takhle najednou, ale stane se. Stejně výjimečné je však období, kdy se v retrograditě nezdržuje ani jedna planeta. Kdy všichni, kdo mají k tématu co říci, vstupují do hry a naplno jedou svou agendu. Tenhle speciální okamžik nastane 4. února 2022 a vydrží až do samého konce dubna. To je ta chvíle, kdy osud nazná, že všechny resty byly dotaženy, je možné definitivně uzavřít kapitolu a opravdu začít novou, aniž by nám po několika prvních řádcích zas knihu kdosi sklapnul. To jen abychom se měli na co těšit … no, a teď zpátky do listopadu.

Samozřejmě, neznamená to, že ode dneška do Vánoc nastává fáze plytké pasivity či rezignovaného stuporu s hlavou opřenou o zeď. Sice se nám nedaří rozjet vlak, ba dokonce ani vykročit požadovaným směrem, ale hladina energie je vysoko. Mars je stále ve Štíru, determinovaný a zacílený, intenzivní a nesmiřitelný: chladná maska naprostého klidu dokonale skrývá horečnatě probublávající magma hluboko vevnitř. Je v plné síle, nabito má ostrýma, ale neunáhluje se, vyčkává a střeží, kdy přijde jeho chvíle. Zatím tu není. Chybí outlet. Jakmile se ventil uvolní, kyselinotvorná pára vytryskne proudem.

Takže dneska? Sebevědomá Luna ve Lvu, opozičně potencovaná svobodomyslným Jupiterem ve Vodnáři a kvadrátem skřípnutá Marsem ve Štíru. Kvadrát, vnitřní napětí a prožitek rezavého ostnatého utaženého drátu kolem krku krátce po obědě povolí. Opozice Jupiteru však trvá a sílí, emoční nestabilita se rozjíždí a mohutně kolísá od vzdorovitého pocitu omnipotence přes frustrované výkřiky o tom, že se na to můžeme … však víte, po totální propad do naprosté marnosti. Oh well … vítejte v nouzovém stavu!


Klára Koničarová, www.astropsychologie.cz


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *