Aktuálně na nebi…


Dnes o Plutu (1), zítra o Uranu (2). Ono se to stejně prolíná. Navíc koukám, že nám do situace zásadním způsobem vstupuje Neptun (3). OK, doufám, že povídání udržím ve srozumitelné rovině. Pomůže nám obrázek? Zkusím to, uvidíte:

Picture

Opozice Slunce (+Merkur) versus Pluto – načasováníPluto, jehož aktuální pozici a působení jsme nedávno podrobně rozebrali, je toho času retrográdní a nachází se na 27°23“ Kozoroha. A proti němu, jako každým rokem touto dobou, Slunce v Raku. Touto dobou neznamená na den přesně, protože Slunce sice jede podle jízdního řádu, nikde nezastavuje a rozhodně necouvá, ale Pluto se svým krok sun krokem pohybuje tam a vpřed a než Slunko oběhne kolem dokola a znovu dorazí do Raka, jeho postavení se malinko změní. Tu o jeden stupeň, tu o tři, přijde na to, v které fázi své pravidelné a velmi dlouhé retrogradity se nachází a jakou rychlostí se právě pohybuje. Každopádně můžeme říct, že od roku 2008, kdy Pluto do Kozoroha vstoupilo, se k tradiční sladkobolné nostalgii léta v Raku přidává ještě i stopa čehosi temně tísnivého. Právě v okamžiku, kdy Slunce naváže kontakt s Plutem. Přesná data jsem vypsala včera, ale konec konců, můžu je zopakovat, pokud byste si chtěli vyhledat v deníčku nebo ve wikipedii, co nám tehdy osud přinesl …

18. července 2021 (Pluto R 25°33“ Kozoroha)

15. července 2020 (Pluto R 23°45“ Kozoroha)

14. července 2019 (Pluto R 21°54“ Kozoroha)

12. července 2018 (Pluto R 20°01“ Kozoroha)

10. července 2017 (Pluto R 18°07“ Kozoroha)


A CO LETOS?

Ano, jsme tu zas. Opozice běží naplno. Slunce sice ještě jeden den do přesného zaklapnutí, ale protože letos nejde Rakem samo, drží se za ruku s Merkurem a ten už se úzkou uličkou opoziční vazby protáhl, můžeme s klidným svědomím říci, že jsme v tom až po uši. Merkur přinesl informace, zprávy, Slunce na ně bude nuceno reagovat.

Stručný výběr z včerejších info serverů: Gazprom ohlašuje zásah vyšší moci, covid a s ním čtvrtá dávka vakcíny znovu na scéně, požáry napříč Evropou a sčítání úmrtí v důsledku veder, rozhrábnuté korupční kauzy a jiné drobnosti ani nepočítám … k tomu průběžné válečné zpravodajství, a to jsme jen v nejbližším okolí.

A tenzní vazba kulminuje směrem k časným raním hodinám. Tak časným, že normálně ještě spíme. Ve středu 20. července krátce po třetí hodině ranní se opozice uzavírá. Od této chvíle bude postupně odeznívat. Samozřejmě se nebavíme o poklesu napětí v řádu hodin, spíš dní. A zároveň platí, že pokles napětí neznamená sám o sobě vyřešení situace či snad dokonce návrat zpátky k čemukoliv, co platilo dosud. Opozice Slunce – Pluto nemilosrdně přiklekne naši krční tepnu, ale neútočí zpoza rohu. Zřetelně a do očí říká, kde přesně je náš zásadní problém a jednoznačně trvá na jeho odstranění. A nejde o kosmetický zásah. Odstraněním se pochopitelně nemyslí, že ze svého života odsuneme cokoliv, co nás svírá, drtí, deptá, porcuje zaživa, nýbrž to, že sami připustíme nutnost totální proměny přístupu.
Jde o extrémně náročný a bolestivý proces konfrontace rozjitřené emocionality a tvrdého pragmatismu na hraně samotné naší existence. Strach z totální zhroucení, z absolutní devastace a konečného rozkladu našeho života – na úrovni osobní, rodinné, kolektivní, národní či celospolečenské a nejčastěji rovnou v několika úrovních současně – je typickým a opodstatněným průvodním znakem. Kdykoli je ve hře je Pluto, otevřeným průduchem v zemské kůže na nás dýchá samotné peklo. Přesto nebo právě proto je nutné transformaci podstoupit. Dobrovolně? Násilím? Jak kdo chce. Ze zkušenosti bych si vsadila spíš na to druhé, protože ti, kdo s Plutem s pokorou spolupracují a odevzdají svůj život do jeho rukou bez odporu, by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Nevadí. Nám ostatním Pluto pomůže. Žádné naše smlouvání, vyjednávání, licitování, uhýbání a předstírání nepochopení nepomůže. Porodním kanálem prostě musí projít každý. Jistě, ne každý se právě rodí … na kolektivní úrovni tuhle energetickou vlnu pocítí každý, ale někteří silněji …

KOHO SE TRANSFORMACE TÝKÁ PŘEDEVŠÍM?

Logicky, jestliže Pluto stojí na 27°21“ Kozoroha, napěťová vazba nejvýrazněji ovlivní majitele osobních planet a citlivých bodů v rozmezí 27°-28° (poctivě spíš 26°-29°) kardinálních znamení Kozoroha, Berana, Raka a Vah, téma odvodíme podle kompetence dotčené planety. A také podle toho, ve kterém domě našeho nativu tranzitní Pluto právě operuje. Pro dorovnání: nejde o žádnou novou záležitost, která by nás překvapila ze zálohy. Dané téma je na pořadu dne už dlouho, sbíralo se a chystalo, má za sebou i pár vrcholů, z nichž jeden každý měl za úkol přinutit nás ke změně. Tohle je další z nich. My zpravidla vzdorujeme, proces neběží hladce a snadno, proto se Pluto neustále vrací a znovu a znovu rozrývá už tolikrát rozvrtané území. Pluto si totiž nakonec vždycky prosadí svou, jiné řešení ve finále nepřipadá v úvahu.

POMOCNÉ VAZBY

Konečně dojde i na ten Uran a Neptun. Doufám, že z textu vyplynulo, že jakkoliv by se napětí v tomto týdnu dalo krájet, zažili jsme to už mnohokrát, takže to zvládneme i teď. Co je však letos jinak?

Především to, že zítřejší moment kulminace nátlakové konstelace Slunce x Pluto se synchronizuje s okamžikem přesné konjunkce Uranu se severním lunárním uzlem v Býku. Té, která jediným úderem blesku (metafora! i když možná …) otevře nebesa i naše oči a z minuty na minutu nám umožní spatřit situaci docela jinak, než jsme ji chápali doposud, a podle toho okamžitě změnit pravidla hry. Plutu, které na nás dlouhodobě a opakovaně vyvíjí nátlak, aby nás přimělo k proměně, přichází Uran na pomoc akutním zásahem, nejspíš proto, že osud už toho má sám po krk, trpělivost dochází i vyšší moci a už se nedokáže dívat na to, jak se s tím táhneme a postupujeme vpřed doslova po centimetrech vkleče na kolenou … tak do toho prostě praštíme a nazdar bazar, vyřešeno, bordel si srovnejte sami a jdeme dál … Nicméně, ani tato super urychlující instantní intervence ve skutečnosti nemusí proběhnout jednorázově – Uran se severním uzlem připraví scénu k prolomení blokády, která nám brání postoupit vpřed, a čekají na katalyzátor. Tím může být nejprve Luna (pátek 22.7.2022) a naprosto bez pochyb jím bude Mars – ten dorazí k inkriminovanému místu v úterý 2 srpna 2022 přesně. Na přesnosti však tolik nesejde, ohňostroj můžeme odpálit klidně už o den či dva dřív. Takže pokud víme, kde nás bota tlačí, ještě bych doporučila ověřit, kde dojde k explozi, jež situaci vyřešit: hledejte v nativu 18°-19° Býka (s dosahem na totéž rozpětí ve Lvu, ve Štíru a ve Vodnáři).

A ten Neptun? V podstatě v roli tlumiče vášní, kosmického sedativa, záchranné sítě pod cirkusovou kupolí … právě teď v nádherném, nápomocném, laskavém trigonu z Ryb rovnou k vystresovanému Slunci v Raku. Vzkaz osudu třeba ve znění „Jakkoliv se vám zdá situace neřešitelná, katastrofální a fatální, jsem tu a všechny padající zachytím. Důvěřujte mi. Zkuste se na chvíli vzdát utkvělé představy, že to tu řídíte vy a s důvěrou odevzdejte svůj život osudu. Tenhle příběh má řešení i pokračování, i kdyby ne to, které jste tak lopotně vypotili ve spolupráci s vaším umanutým egem.“

Klára Koničarová, www.astropsychologie.cz


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *