Všem bdělým lidem …

… aby nenastal Ortodox X mess …
Zatni zuby, začínají svátky klidu. Musíš.
Fosilní tradice nás sice neposílí, však co nás nezabije, nás někdy solidně rozčílí nebo alespoň znejistí – a to se taky počítá. Hranice obětavosti na maximum, touha po uznání radši na minimum. Musíme zabrat, abychom naplnili všechna ta očekávání. A pokud se to povede, tak nám bude přidělen společenský credit a možnost pocítit, že jsme obstáli. Rodina nám (na nepsané úrovni) podepíše bobříka obstojnosti. Budou z nás „dobří lidé“. Sláva normálnosti. Každoroční svátek cukru si žádá svoje oběti. Ztloustnu, ať netrhám partu. Je potřeba se připravit na tuhou zimu. Jak? No přece náporem. Nemáš na to? Půjč si. Alko teče proudem, kapři nemůžou v té krvavé vodě ani dýchat, lidé jsou ve spěchu …

Ale baňky se pěkně lesknou.
A naše Duše?
Ta se těší na tu vůni, která se nečekaně rozlije po pokoji, když dohoří svíčka. V tom jejím posledním výdechu je stará a pravdivá slast. Naše duše si užívá křeslo, čaj, knížku. Svit stojací lampy. Naše duše potřebuje málo. Ale to málo žádá ideálně v co nejvyšší kvalitě. Kupříkladu moje duše má ráda, když si zabořím nos do čerstvě vypraných peřin a ony jemně voní aviváží. Moje duše má taky ráda si zajít do kuchyně a z nejvyšší police si podat dózu, ve které jsou rozinky. Otevřít ji a nasypat si jich plnou hrst. A pak si to celý hodit do pusy a žvýkat a vychutnávat si to blaho. Je to pro mě víc než jakejkoliv zákusek z nóbl cukrárny.
Když jsem byl mrňous, jedna z největších magií Vánoc byl ten stromeček se čtyřmi svíčkami a malou vzdušnou turbínou na špičce, na které byly ty řetízky s korálky, které zvonily na dva zvonečky. Určitě víte, co myslím.
Duše miluje atmosféru. Duše vnímá energii. A samozřejmě, že kulisy hrají roli, ale nenechte se nachytat. Neobětujte svou psychickou pohodu ve jménu „dokonalých kulis a občerstvení“. Váš domov není bufet. Váš domov je sídlo duší, které chtějí spoluprožívat krásu a sounáležitost. A někdy míň je víc. Opravdu.
Tak, jak zdobíte svůj domov, tak stejně vyšňořte svoje nitro. Takovou bohatou škálu sladkostí, kterou máte na mísách, potřebujete napéct i uvnitř. Naladit vnitřní struny do harmonie, klidu a intimní atmosféry je víc než všechno cukroví světa. Věřte mi. Buďte moudří v tom, kam investujete svou energii a pozornost. Nenechte se nachytat. Ne všechny tradiční scénáře jsou vaše cesta. Zimní slunovrat je nejposvátnější hlubina. Nenechte si ji protéct mezi prsty. Sama se vám nabízí. Stačí chvíli počkat.
Buďte ve spojení s tím, co je důležité. Všechno ostatní se seskládá přirozeně samo od sebe.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *