Aktuálně na nebi…

Po dlouhých, předlouhých patnácti letech v Kozorohu Pluto včera poprvé přestoupilo do Vodnáře. Poprvé, protože ne naposledy. Vzhledem k pravidelné plutonské retrograditě, která nás každým rokem obrátí na dobrých pět měsíců zpět a vynutí si důkladné přezkoumání čerstvě rozoraných základů naší existence, i letos se ještě do Kozoroha vrátíme. Příští rok taky. První výzva k obratu nás dostihne už 1.května na 0°22‘ Vodnáře. Pluto se otočí do zpětného chodu, 11. června 2023 překročí hraniční čáru podruhé, tentokrát v opačném směru, a znovu se vrátí zkontrolovat, finalizovat a v mašličkách odevzdat výsledky své mnohaleté transformační mise v tradicionalistickém, materialistickém a systémovém Kozorohu. V lednu 2024 překročí Pluto hranici Kozoroh – Vodnáře ve směru vpřed podruhé, v listopadu 2024 potřetí a definitivně. Klasické grand finále na posledních stupních, o to významnější, že se jedná o uzavření celé epochy.

Teprve pak nastává čas hodnocení plutonského působení v průběhu uplynulých patnácti let, a dost možná, že s odstupem každého dalšího následného roku nám budou docházet další a další souvislosti. Pluto není operativcem, který nabízí na první dobrou viditelná a ověřitelná řešení.

Jak dlouho se Pluto ve Vodnáři zdrží?
 
Pokud jste nabyli dojmu, že Pluto se v Kozorohu zdržuje až zbytečně dlouho (2008–2024), vězte, že to ještě zdaleka není jeho pobytové maximum. Pluto obíhá kolem Slunce po dráze výrazně vychýlené od roviny ekliptiky, proto nelze jednoznačně odpovědět na otázku, jak dlouho prochází jedním znamením. Jak kterým. Ve Vodnáři například pobude dvacet let. V Rybách 24, v Beranu 29, v Býku 30–v následujících znameních se pak doba jeho pobytu začne stejným tempem zkracovat.

Co nám tranzit Pluta Vodnářem přinese?

Co se tedy s Plutem čerstvě ve Vodnáři změní? Ze dne na den určitě nic, Pluto je planeta spodních proudů, podzemních operací a hlubinné transformace. Působí skrytě a nepozorovaně, ovládá podsvětí a nevědomí, důsledky jeho vlivu k nám probublávají s významným zpožděním a v plném rozsahu si je dokážeme uvědomit teprve s odstupem mnoha let. Navíc, spekulovat na začátku nové epochy, kam nás za příštích dvacet let dovede, je zcela mimo moje možnosti. Můžeme se však pokusit o obecné vymezení.

Začněme označením Pluta jako planety smrti a znovuzrození. Nebudeme tedy řešit kosmetické úpravy našeho života. Jakékoliv změny, k nimž dojde v důsledku plutonského tlaku, promění naši existenci od základů, komplexně, totálně a nevratně. Ve Vodnáři se Pluto nejpravděpodobněji zaměří na globální proměnu celosvětového uspořádání politického systému, sociálních struktur, na transformaci chápání humanity a lidských práv. Na témata osobní svobody a rovnosti, společenské kontroly versus individuálního projevu. Bezpochyby probudí další vlnu technologické revoluce podmiňujících přerod stávajících forem existence a dosavadní role člověka ve prospěch virtuálního životního prostoru.

Co nám tedy tranzit Pluta Vodnářem ve skutečnosti přinese? V konkrétních jednotlivostech? Nikdo netuší … Tahle vize nás může děsit nebo naplňovat nadšením, záleží na přístupu. Bezpochyby se bavíme o konci světa, jak jej známe dnes. Jenže to přece platí vždycky …

Když bylo Pluto ve Vodnáři naposled …

Čistě pro zajímavost, poslední tranzit Pluta Vodnářem datujeme do let 1778-1798. I tehdy trval dvacet let, během nichž se přihodilo mnohé. Připomeňme si však aspoň tři podstatné a svět proměňující události – americkou válku za nezávislost a vznik USA, kolonizaci Austrálie a velkou francouzskou revoluci … domyslete v důsledcích, porovnejte svět před a po a máte představu.

Koho se Pluto ve Vodnáři dotkne?

Vynucená proměna čeká zejména majitele osobních planet ve Vodnáři, logicky, ale i v ostatních fixních znameních, tedy v Býku, ve Lvu a ve Štíru. Bonusový výtah z hlubin na povrch života čeká planety obsazené v Beranu, v Blížencích, ve Vahách a ve Střelci. Společenské proměny, o něž tu jde především, však samozřejmě zaznamenají všichni přítomní. ALE! Mějme prosím na paměti, že se bavíme o příštích dvaceti letech! Pluto postupuje vpřed extrémně pomalu, a to, kde už proces transformace začíná, určují jeho aktuální aspekty, nikoliv jeho pouhá přítomnost ve znamení. Nikdo se nemusí preventivně hroutit jen proto, že má kdesi uprostřed Vodnáře třeba Mars. V případě Pluta záleží na konkrétní pozici nativní planety víc než kdy jindy. Pro tuto chvíli a letošní rok Pluto vyzývá k transformaci majitele osobních planet v rozsahu 27° Kozoroha – 1° Vodnáře, potažmo planet v podobně definovaném hraničním území Beran/Býk, Rak/Lev, Váhy/Štír. Cítíte se opomenuti? Nebojte, dojde na každého, i když bychom si možná tuto zkušenost rádi odpustili … jenže neodpustíme.

„Máme se bát?“ ptáte se …

Nevím. Ne. Strach nikomu a ničemu nepomůže. Je však naprosto pochopitelný a jsou chvíle, kdy se bojíme všichni. Označením Pluta jako planety smrti a znovuzrození jsme začali, můžeme jím pro tuto chvíli také skončit. Všechno má svůj začátek a konec. Konce často bolí. Většinou proto, že se v hrůze z totální, a tím myslím TOTÁLNÍ transformace vlastní existence zuby nehty držíme toho, co už nefunguje, co je dávno mrtvé, rozkládá se, práchniví a zahnívá, ale aspoň to známe, a proto nechceme pustit z rukou. Ve strachu o život klademe obrovský odpor nutnému, zákonitému, přirozenému procesu transformace. Jenže bez něj to nejde. Věděl to už Karel Jaromír Erben. Konce často bolí. Jenže začátky taky. Smrt a znovuzrození. Můžeme vyjmenovat celou řadu plutonských projevů, anebo vybrat jeden za všechny: porod. V bolestech končí život, jaký jsme znali a rodí se nový. Pro všechny zúčastněné. A my tento milník vítáme a oslavujeme. Zkusme se touto optikou dívat i na ostatní plutonské procesy, jež nás už tolikrát potkaly, a ještě tolikrát potkají …

Klára Koničarová, www.astropsychologie.cz


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *