Připravte Bohu cestu, aby se mohl objevit

Depositphotos_42156051_s

Osvícení se dostaví samo, nemůžete mu to nařídit, nemůžete ho k tomu přimět. A přesto pro to můžete mnohé udělat, ale nic z toho, co uděláte, nebude příčinou. Vaše činnost nepřiláká osvícení, ale připraví vás, abyste ho dokázali přijmout. A přijde, až přijde. Vše, co děláte, je pouhou přípravou na jeho přijetí – abyste poznali, že se dostavilo. Můžete prostudovat všechny posvátné spisy světa a být vzdělaní a učení, ale nebudete osvícení. Ve skutečnosti budete víc neosvícení než předtím, protože čím víc máte vědomostí, tím větší je vaše ego. Čím víc zvládáte technik, tím víc posilujete ego.: „Dělám to a ono a už jsem dokázal spoustu věcí – tolik půstů, tolik prostrací ( podrobení se, naprosté odevzdání se).“ Čím jste aktivnější, tím silnější  máte pocit, že si zasloužíte být osvíceni, že máte nárok být osvíceni.

Na osvícení si nemůžete činit nárok. Má-li se dostavit, musíte úplně zmizet. Bůh přijde, jakmile odejde mysl. Osvícení se nedá nalézt pomocí usilovného hledání. Dostaví se, jakmile zjistíte, že veškeré hledání je marné. A pamatujte si, že tím neříkám, že nemáte hledat, protože pokud nehledáte, nemůžete dospět k poznání., že hledáte nadarmo. Neříkám, že nemáte meditovat: když nemeditujete, nikdy nepochopíte, že existuje meditace, jakou neprovádíte, ale prostě se sama dostaví. Meditace vás učiní vnímavější. Vaše srdce bude pozornější, láskyplnější a citlivější. Vaše bytí spatří věci, jaké jste  do té doby neviděli. Budete zkoumat nové prostory uvnitř svého bytí. Každý den v daném okamžiku se bude dít něco nového.

Meditace jsou jako koupel: osvěží vás, ale ona svěžest není osvícení. Meditace připravují cestu. K osvícení nemůžete dojít. Je to přesně naopak: osvícení přijde k vám. Připravte Bohu cestu, aby se mohl objevit. Vy sami ho nenajdete. Můžete jenom čekat a věřit, že On najde vás.

Osho


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *