Láska je let vašeho vědomí k vyšším oblastem

White lotus flowers and green leaves in a pond

Láska je vůně tichého, poklidného a rozjímavého srdce. Láska je let vašeho vědomí k vyšším oblastem mimo hmotu, mimo tělo.  V okamžiku, kdy pochopíte lásku jako něco transcendentálního, pak již láska není stěžejní záležitostí. Stěžejní je, jak přesáhnout tělo, jak poznat něco ze svého nitra, co je mimo nás.

Láska je následek rostoucího vědomí. Je jako vůně květiny. Nehledejte ji v kořenech, není tam. Vaše biologická stránka jsou vaše kořeny a vaše vědomí je váš květ. když budete stále otevřenějším lotosem vědomí, budete překvapeni – vyrazí vám to dech – báječným zážitkem, který může být nazván láska. Jste tak plni radosti, tak plni blaženosti, každé vlákno vašeho bytí tančí v extázi. Jste jako dešťový mrak, jenž se chce rozpršet. V okamžiku kdy jste zaplaveni blažeností, se ve vás objeví obrovská touha tuto blaženost sdílet. Toto sdílení je láska.

Láska není ničím, co můžete dostat od někoho, kdo nedosáhl blaženosti – a to je neštěstí celého světa. Každý požaduje, aby byl milován, a domáhá se lásky. Nemůžete milovat, protože nevíte, co je vědomí. Neznáte satjam, šivam, sundaram; neznáte Pravdu, nemáte zkušenost s Bohem, a neznáte vůni krásy. Co můžete poskytnout?  Jste tak prázdní… Nic neroste ve vašem bytí, nic není zelené. Uvnitř vás nejsou žádné květy, vaše jaro ještě nepřišlo.

Láska je následek. Když přichází jaro a vy náhle začnete rozkvétat a vydávat svou dosud neprojevenou vůni, pak sdílení  této vůně, tohoto půvabu a té  to krásy je láska.

Nechci vás zranit, ale musím vám říct pravdu: nevíte, co je láska. Nemůžete to vědět, protože jste ještě nešli hlouběji do svého vědomí. Nepoznali jste sami sebe, nevíte nic o tom, kdo jste. Když jste necitliví, neznalí a nevědomí, láska neroste. Žijete v pustině, kde rozvoj lásky není naprosto možný.

Nejprve musíte být plní světla a radosti – tak plní, že začnete přetékat. Tato přetékající energie je láska.

Osho


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *