K zamyšlení

Nebe ani peklo neexistuje. Nejsou to geografické lokality, je to součást vaší psychologie. Mají psychologický charakter. Žijete-li spontánní, pravdivý, láskyplný život, žijete-li život naplněný krásou, žijete v nebi. Pokud je váš život plný pokrytectví, lží a kompromisů, pokud žijete podle představ ostatních lidí, žijete v pekle. Žít svobodně je nebe, žít v otroctví je peklo.

Moje představa nebe není nadpozemská. Nebe je tady – jen ho musíte umět žít. I peklo je tady – a peklo ovládáte dokonale, je to váš denní chléb. Je to jen otázka pohledu, přístupu k životu – ten musíte změnit.

Země je krásná. Když přijmete její krásu, když se začnete těšit z její radosti, když se zbavíte viny ve svém srdci, jste v ráji. Pokud budete všechno zatracovat, pokud odsoudíte každou drobnou radost, pokud se z vás stane soudce, tatáž země se promění v peklo – ale jen pro vás. Záleží na vás, kde žijete, je to věc vaší vnitřní proměny. Nebe a peklo nesouvisí se změnou místa, ale s proměnou vašeho vnitřního prostoru.

Žijte radostně, žijte bez viny, žijte absolutně, žijte intenzívně. A nebe nebude pouze metafyzická koncepce, ale vaše vlastní zkušenost.

Osho


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *