Jak získat spřízněnou duši

Zapamatujte si tyto dva životní přístupy a dokážete jejich prizmatem hodnotit jakoukoli životní situaci.

Obvykle lidi inspiruji k novému pohledu na věci a poskytnu jim klíč k vyřešení jejich problémů. Časy se ale mění. Místo hotové odpovědi je mnohem efektivnější přijít s algoritmem, umožňujícím lidem najít hotovou odpověď sami v sobě. Pochopí, jak sami sebe podržet v situacích, kdy ztrácejí jistotu ohledně budoucnosti a nevědí, jakým směrem se dát.

Proto vaší pozornosti doporučuji dva velmi jednoduché axiomy. Když si je zapamatujete, dokžete jejich prizmatem hodnotit jakoukoli svou životní situaci.

Připomínám, že axiom je pravda přijatá bez důkazů. Prostě uvěříme, že to tak je. Říkám vám o tom, neboť že to tak je, mě přesvědčila má vlastní zkušenost. Moudří lidé říkají, že právě tak funguje Vesmír.

První axiom říká, že pokud ve vašem životě vznikl nějaký problém (a není důležité, zda je to nemoc, složitá osobní situace, nějaká jiná obtíž), znamená to, že také určitě máte zdroje k jeho vyřešení.

Vmyslete se do toho. Jestliže jako axiom přijmete skutečnost, že spolu se vznikem problému vzniká možnost jeho řešení, uchováte si velmi mnoho energie, která by jinak byla vyplýtvána na pochyby.

Co to je problém? Překážka na cestě ke štěstí. Co je to překážka? Nějaká událost, energie nebo myšlenka, která brzdí proud vaší životní síly. Tam, kde překážka leží, vzniká zátaras. V těle dochází k nemoci, nebo organismus pociťuje tíživý stav, nepohodlí.

Je to však vaše vlastní energie, která místo aby proudila pokojně a v klidu kam si přejete, vytváří přehradu. A navíc setrvá-li na místě, může se energie této překážející přehrady proměnit v močál.

Přitom tatáž energie je také palivem, pohonnou hmotou roztáčející turbíny vašeho života, pokud ji přesně a správně odvedete kam náleží, to jest, pokud se vypořádáte s problémem.

Opakuji: zkoušky, na které bychom nestačili, na nás sesílány nejsou. Máte-li otázku, určitě na ni máte i odpověď. Odpověď určenou konkrétně vám. Tento přístup – hledám odpověď na otázku jak jednat s pevným vědomím, že odpověď existuje – se výrazně liší od běžného vztahu k problémům, kdy pochybujeme, zda a kdy se nám věc podaří vyřešit, dokážeme-li něco změnit atp. …

Zbývá pouze rozhodnutí. Pakliže se rozhodnete něco změnit, znamená to, že to změníte. Dříve nebo později, tak či onak, ale máte energii změnit to. To je první axiom.

Druhý axiom říká: na co zaměříme pozornost, to posilujeme.

Chceme-li se zbavit nějakého problému, hodně na něj myslíme. Rozebíráme ho, přemítáme nad svým nepříjemným stavem… A tím svou energii orientujeme na problém.

Proto když na nějaký problém narazíte, postupujte jinak. Spatřili jste problém. Dobrá. Začněte se zabývat myšlenkami na to, jak budete žít bez něj, jací budete, až problém zmizí, jak sami sebe vidíte až otázka bude vyřešena, až tahle složitost vyprchá…

Zabývejte se v mysli tím, co chcete, nikoli tím, čeho se chcete zbavit. Formulujte si svůj problém pozitivně, např.: Chci mít v životě víc toho a toho. Ne „Mám málo toho a toho“.

Když se na jakýkoli problém podíváte z hlediska toho, co místo něj chcete mít, uvidíte sami, jaké množství nejrůznějších východisek z konkrétní složité situace se nabízí.

Pojďme se na uvedené axiomy podívat na příkladu problému hledání práce. Rádi byste našli dobré zaměstnání, v němž byste byli šťastni, kde byste se opravdu realizovali, kde byste dostávali plat odpovídající vašim schopnostem. Bojíte se, že takovou práci neseženete.

Jestliže budete usedavě přemýšlet nad tím, jak byste tu práci mohli získat, jak byste mohli dostat tohle místo, budete leda nervózní a vaše profesionální kvality, nadání, mistrovství se naplno neprojeví. Zaměstnavatel prostě neuvidí, koho v profesionálním slova smyslu před sebou má.

Jestliže však v průběhu pohovoru budete chtít být v maximální možné míře sami sebou a na získání toho místa myslet nebudete, v každém případě jenom získáte. Pokud vám místo nedali, přestože jste předvedli své nejlepší kvality, schopnosti a vlohy, znamená to, že pokud byste s touhle svojí výbavou do onoho zaměstnání nastoupili, pouze byste se tam trápili. Zkrátka by vám to spolu neladilo. Nehodíte se tam.

Lidé se často domnívají, že získání partnera je založeno na něčem vnějším: zalíbili se nebo se nezalíbili. Jenomže tak tomu není. Jakákoli dvojice, má-li mít alespoň jakousi budoucnost, musí být vzájemně přitahována bez ohledu na zevnějšek. Partneři se navzájem přitahují díky vnitřnímu souladu vibrací. Jsou jako dvě noty, které spolu harmonicky znějí.

Máte-li tedy obavu, že toho svého člověka propasete, vyvstává před vámi úplně jiný úkol než boj s touto obavou. Musíte maximálně přijmout sami sebe a cítit se v pohodě takoví, jací jste. Musíte se mít rádi. Aby vaše tělo, vaše tvář, vaše gesta, chování, vzhled i řeč co možná nejvíc vyzařovaly vaši duši. Minout člověka, který s vámi bude ladit, je pak nemožné.

Jestliže však budete trpět strachem, že se někomu nebudete líbit, jestliže budete pochybovat, zda jste dost dobří, nebudete v takových chvílích sami sebou. Ve svém tělesném obalu zkrátka nebudete přítomni. Není se pak co divit, že člověk vám blízký vás v takových okamžicích zkrátka nepozná.

Když otázku «Jak se zbavit strachu, že se nezalíbím člověku, kterého potřebujinahradíme jinou: «Jak zařídit, aby mě souzená polovice poznala, spatřila, našla, odpověď se objeví sama o sobě: buďte co nejvíce sami sebou, vyjadřujte sami sebe svou chůzí, pohledem, pohyby.

Často si pleteme dvě věci: na jedné straně netušíme, jak se zbavit překážky, na druhé jak dosáhnout stavu představujícího vítězství. Vždycky je třeba pozornost napřít nikoli směrem na problém, ale na ten stav, kterého chceme dosáhnout a rozvíjet ho.

Důvěřujte si.

 S. Dobrovolská

http://www.pronaladu.cz/


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *