O lásce

„V životě jsme všichni spojeni jednou věcí a tou je láska. Je za hranicemi náboženství, je za hranicemi duality, která je ve vaší mysli, protože láska nepozná žádnou dualitu. Láska jen ví, jak milovat.  Láska nic nečeká. Tuto lásku projevujeme každý den. Někteří to dělají vědomě a u jiných se to děje nevědomě.

Co je nejvyšší forma uctívání? Láska je největší formou uctívání. Láska boří všechny bariéry, které si stanovíme. Dokonce ani mysl nemůže pochopit lásku, protože  láska všechno transcenduje. Manifestací lásky je sám Bůh.

Ve chvíli, kdy se vaše mysl úplně odevzdá Bohu, nebude v ní již žádné posuzování, bude tam jen čistá láska. Pokud je v mysli posuzování, neustále jste v dualitě. Pracujte na vaší víře, abyste zůstali klidní a nic s vámi nepohnulo, ať se děje cokoliv. O takovéto víře se mluví ve všech náboženstvích. Tak jak hlásal Kristus: „Postavte si víru na skále, kde jí vítr neodfoukne.“ Když je víra silná, láska bude o mnoho silnější. Konejte tak, aby láska mohla plně růst ve vašem srdci, aby byla vaše mysl plně pohroužena v Bohu a na něj soustředěna; aby se vám Bůh mohl odhalit, protože vy jste jeho součástí.

Abyste dosáhli tento Boží stav, musíte skutečně milovat Boha. Nejprve je třeba ale začít milováním sebe sama. Milujete druhé; takřka každý den někomu říkáte: „Miluji Tě“, ale kolikrát řeknete sobě :“Miluji se?“ Když milujete druhých, vidíte v nich dobro a krásu, ale když přijde na to milovat sama sebe, najednou vidíte jen svou negativitu. Přestaňte se na ni soustředit. Podívejte se na to, co je ve vás krásného. Tehdy se vaše srdce otevře.

Všichni toužíme po bezpodmínečné lásce, kterou je láska přebývající v našem srdci; láska, kterou jste. Život je láska a láska, samozřejmě, je Bůh. Láska je Bůh. Ale pocit lásky, to je to, o čem je celý život – abychom si uvědomili tuto velkolepou lásku; lásku za hranicemi vyjádření, tuto lásku, která je bezpodmínečná, která je ve všem okolo nás. O tomto je život.

Musíte se do lásky pozdvihnout – povznést se v lásce ( rise up), ne do ní spadnout( fall in). Způsob,  jak se pozvednout do stavu lásky je najít svoje Já, uvědomit si největší dar, který vám Bůh dal. Nemá smysl  polemizovat o tom že je to těžké nebo lehké. Už to tam je. Jen to potřebuje čas, abyste to rozpoznali.“

Paramahamsa Vishwananda


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *