Léčivá síla v pozadí

V zápalu intenzivního boje s vlastními spodními proudy jsme možná nepostřehli jednu aktuálně nenápadnou, z dlouhodobého hle diska však významnou astrologickou událost. Chiron se v Rybách obrátil do retrogradity. Stalo se tak před třemi dny, v sobotu, právě ve chvíli, kdy jsme byli plně soustředění na výlev magmatu z hloubi nitra naší duše.

Chiron se (jako každá planeta) v okamžiku obratu dotýká jediného místa a svou sílu, kterou nemůže využít k pohybu vpřed či vzad, ale ta síla nezmizí a je třeba ji někam nasměrovat. Začne tedy působit vertikálně a napře se do tohoto jediného bodu. V rovině léčení ran a bolesti (nebo léčení ran bolestí) lze fáze pohybu Chirona přirovnat třeba k různým typům masáží. Plynulý běh planety neutrálním územím připomíná klasickou relaxační techniku, příjemný, uvolňující tlak, vůně levandule a na pozadí tichá hudba. Ve chvíli, kdy Chiron – stále v plynulém běhu vpřed či vzad – aspektuje naši osobní nativní planetu, dotknou se ruce maséra během dlouhého tahu nečekaně našeho citlivého místa. Ssssss, zasyknutí. „Aha, tady to je!“ Masér zpozorní a začne hledat, Chiron přibrzďuje. Akutní bod obratu pak připomíná chvíli, kdy už je místo detekováno a masér mění techniku: intenzivním tlakem působí na ten přesný akupresurní bod. Bolest, nikoli však samoúčelná. Bolest léčivá.

Mimochodem, citlivé body se tentokrát nacházejí kolem 28. stupně Ryb, Blíženců, Panny a Střelce. Pokud máte osobní planety v tomto prostoru (plus mínus dva stupně, řekněme), akupresura je vaše.

Vlastně si ten okamžik pamatuju velice dobře. Jen jsem ho v nepozornosti nepřičítala Chironu. Bolesti bylo v proudu transformace tou dobou víc než dost. Uprostřed hovoru s prodavačkou se to najednou zcela nečekaně zlomilo a slzy se řinuly ven … žádná hysterie, výlev čisté hluboké bolesti. Omluvila jsem se, odešla, uklidila se bokem a nechala to plynout …

… protože tohle je důležitý moment. Obrat Chirona je dalším přesným setkáním s naší prapůvodní, primární bolestí. S tou, co si ji neseme celý život. S nejhlubším zraněním, které pramení v dětství (nebo ještě hlouběji?). Máme ho všichni. Při každém setkání Chirona s osobní planetou, při tlaku silové planety na nativní Chiron, při každém bodu obratu tohoto kosmického léčitele se znovu podíváme, kde jsme k tomuto zranění přišli, jaké to tehdy bylo, jak jsme se cítili, co to pro nás znamenalo, jaký záznam o této události jsme si vepsali do své duše a znovu pochopíme, proč se chováme určitým způsobem a proč to tak svinsky bolí … A dokážeme-li se bolesti podívat do tváře, kousek se jí odloupne a odplyne v čase. Tohle je princip setkávání s Chironem, tohle je princip hlubinné abreaktivní terapie.

Chironovo zranění duše můžeme léčit a můžeme ho i vyléčit, ale jizva zůstává a dotek je citlivý navždy. A dobře tak. Bolest a z ní pramenící citlivost patří do života, patří k nám. Jen díky ní dokážeme vnímat a chápat vnitřní zranění druhých a někdy jim snad i pomoci. Pomoci pochopit a nahlédnout, k čemu je bolest dobrá. Chiron není jen léčitelem, je také učitelem a guru. Je tím, kdo spojuje náš osobní prožitek bolesti s rozšířením naší perspektivy pohledu na život, s posunem uvědomění vlastního bytí, a tím v součtu našich existencí k pozvednutí kolektivního vědomí.

OK, konec pseudofilosofických řečí. Retrogradita Chironu je dlouhodobým procesem, jedním z těch, které běží vcelku nepozorovány na pozadí aktuálního dění, ale bude-li třeba, stačí si vzpomenout, jeho léčivý vliv je k dispozici. Chiron půjde Rybami zpětným chodem až do Mikuláše. Tlak v senzitivním bodě pomalu povolí a masáž může pokračovat relaxačním uvolněním nad místem, jež prošlo katarzí. Pojďme se zahojit!

Autorka článku: Klára Koničarová

www.astropsychologie.cz


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *