Sedm kroků, jak se vyrovnat se ztrátou

Depositphotos_48362517_s

Zisk a ztráta patří k našemu životu stejně jako nádech a výdech.

Neplač, že už je to pryč, raduj se, že se to vůbec stalo. Dívej se na ztráty jako na potenciál k novému štěstí.

Sedm kroků, jak se vyrovnat se ztrátou

1. Uvítej každou změnu

2. Při každé ztrátě se soustřeď na zisk, který se v ní skrývá

3. Čím více se oddáš novému, tím snáze přijmeš ztrátu.

4. Ztráta není nic jiného než výměna. Vyměníš dobré za ještě lepší.

5. Nebuď smutný ze své ztráty, ale těš se na to, co nové ti přinese

6. Uvědom si, že s každou tvou ztrátou, se tvůj život stane bohatším a zralejším, i když to v daném okamžiku může ještě bolet.

7. když se od něčeho oprostíš, čeká tě štěstí, které tě pozvedne o stupeň výš.

Je nesmírně důležité přijmout ztrátu a vyrovnat se se změnou. Pokud bychom to neudělali, nezískali bychom nic nového – zůstali bychom, jen sami se svými ztrátami.

Čím více dveří pro nás bylo dosud zavřených, tím více nových dveří se nám otevřelo. Musíme být pouze připraveni těmito dveřmi projít. Teprve až začneme chápat, že každým dnem něco ztrácíme, můžeme se naladit na pocit štěstí a spokojenosti. Spokojenosti, která je v souladu se životem. Plynoucí, lehká, srdečná. Důležité je však to, že se začneme na všechny věci, které nám přinášejí štěstí, ale které můžeme zároveň ztratit, dívat úplně jinýma očima. Na svého partnera, na děti, rodiče a přátele a hlavně na svůj čas. Jakmile zjistíme, že každý člověk, který nám vstoupí do života, je pro nás dárkem jenom na určitou dobu, možná s ním nebudeme trávit více času, ale určitě budeme celou dobu, kterou s ním strávíme, prožívat mnohem intenzívněji.

Všichni známe lidi, kteří nechtějí přijmout fakt, že něco ztratili. Dlouhá léta pak lpí na starých věcech a událostech a nejsou ochotni riskovat nové kroky. Všichni známe muže, kteří nechtějí dospět, věčné studenty, kteří nikdy neopustí univerzitu, věčné singles, kteří chtějí opakovaně zažívat okamžiky prvního zamilování, aniž by měli zájem o hlubší vztah nebo založení rodiny. Známe rozvedené manžele a manželky, kteří nikdy nenavážou nový vztah jen proto, že ten první bolestně ztroskotal.

Krátce se zamysli nad tím, co jsi doposud v životě ztratil. Bude to nepochybně pěkná řádka věcí i lidí. Možná je to ten správný okamžik k tomu, abychom se alespoň s některými ztrátami vyrovnali, smířili se s nimi a mohli jít v životě dál.

Pokud při tom nepropadneš smutku a beznaději nebo se nepoddáš pocitu, že ses vždycky rozhodl špatně, ale podíváš se z jiného úhlu pohledu na to, kam  tě ztráty zavedly, zakrátko si uvědomíš, že tě každá ztráta posunula o pěkný kus dál.

Štěstí je vidět ztráty jako zisk…

Pierre Franckh, Jednoduše buďte šťastní


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *