Inspirace

„Pokud jste plní pokoje, je ve světě alespoň nějaký pokoj. Podělte se tedy o něj se všemi a všichni budou naplněni pokojem.
Thomas Merton

… a pokoj v sobě najdete, pokud budete ve vědomém spojení s Bohem.
Osvícení vlastně znamená být obklopený pokojem. Jinými slovy v osvíceném životě je nejdůležitějším prožitkem pokoj. Pokoj ztrácíme, když dovolíme svým myšlenkám, aby se zaobíraly iluzí problému. Zlost, strach, závist existují jen v naší mysli. Ve skutečnosti my všichni máme k dispozici obrovský oceán pokoje. Jen se do něho ponořit.
Kdykoli se rozhodujeme o tom, jak budeme žít, můžeme si vybrat variantu, že budeme naplněni pokojem.
Hluboko uvnitř všichni víme, že servávat v pokoji je přirozené dokonce i tehdy, když cítíme, že nemůžeme zůstat klidní, protože je kolem nás tolik problémů.

Když člověk není klidný, je to důsledek chyby v jeho myšlení. Klid je výsledek přeměny mysli, kdy je život vnímán takový, jaký je, a ne takový, jaký si myslíte, že by měl být. Tak může být člověk nástrojem božského pokoje. Není to o tom, abyste byli lhostejní, ale abyste sledovali svět a všechny lidi v něm takové, jací jsou, a abyste si nedovolili vytvářet myšlenky, jejichž výsledkem by bylo, že byste opustili svůj přirozený stav pokoje. Stále si uvědomujte a připomínejte, že vaše Vnitřní Já je prostoupeno klidem. Já sama již dlouho používám kratičkou afirmaci, kdykoli cítím, že moje vnitřní rovnováha je narušena. Ta větička je: “Klid Boží se mě dotýká.“
Snažte se, abyste k sobě nepustili nikoho, kdo nepřichází v pokoji. Hluční a agresivní lidé vám nedovolí, abyste setrvali v klidu.
Pamatujte na to, že vždy můžete odolat jakémukoli vnějšímu naléhavému nepokoji. Když k vám ostatní budou šířit nepokoj, mohou zasáhnout pouze vnější obal. Vaše podstata zůstává nedotčena. Vždy je to jen o tom, jak vy si přejete, aby se události vyvíjely – protože události neurčují, zda jste klidní. Podstatné je, jak na ně budete reagovat. Pokud se rozhodnete, že budete mít pokojné myšlenky a že zůstanete v klidu, můžete být v každém okamžiku svého života nástrojem pokoje.

Pokuste se již dnes uplatnit tyto myšlenky na všechny obtížné lidi, se kterými jednáte: na svou finanční situaci, na šéfa v práci, a také třeba když uvíznete v dopravní zácpě. Přestaňte nepřetržitě vyhledávat příležitosti, při nichž nejste v klidu. Jděte na poklidné, tiché místo uvnitř sebe, které je zakryto vnějšími vrstvami hmotného života. Na tomto místě poznáte, co znamená být nástrojem pokoje.

Když jste nástrojem pokoje, nehledáte pokoj, ale sami jej rozdáváte. Přinášíte klid každému, s kým se setkáte. Vnášíte do chaosu, s nímž se setkáváte svůj klid a vaše přítomnost uklidňuje zmatek.

Vy sami si můžete svobodně zvolit poklidné myšlenky nebo se od situace tiše vzdálit. Jak to lze udělat? Zapamatujte si následující verš modlitby a tiše ho opakujte: Pane, učiň mne nástrojem svého pokoje.“ 
Chaotické okamžiky jsou období, kdy si máte připomenout, že zdrojem vašeho pokoje není nikdo jiný než vy sami.
Vy sami se rozhodujete, jestli do každodenních situací vnesete pokoj. A neustále si uvědomujte, že všichni lidé, se kterými přicházíte do styku, jsou vašimi učiteli a pomáhají vám v tom, abyste se stali nástrojem pokoje.
Abyste byli nástrojem pokoje, musíte být schopni vyzařovat to, co máte uvnitř.

Naši učitelé, tedy ti lidé, kteří nás nejvíce rozčilují, jsou zde pro to, aby nám pomohli.
A já vám přeji, abyste jednou byli schopni být klidní dokonce i v okamžicích, kdy vaši učitelé budou odvádět svou nejlepší práci.

Sofie

Inspirace z knihy Každý problém má své duchovní řešení, Wayne W.Dyer


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *