K zamyšlení

Je-li vaše mysl plná snů, nemůžete správně vidět. Je-li vaše srdce naplněno tužbami, nemůžete správně cítit. Tužby, sny a naděje, to všechno je budoucnost, která vás ruší, zatímco všechno, co je skutečné, se odehrává v přítomnosti. Pokud jste rozděleni, touhy vás táhnou do budoucnosti, ale život se odehrává tady a teď. Realita je tady a teď, ale touha vás orientuje na budoucnost. Pak tady nejste. Vidíte, a přece nevidíte, slyšíte, a přece nerozumíte, cítíte, ale vaše pocity jsou mdlé a nejasné, nemohou být hluboké, nemohou být pronikavé. A tímto způsobem míjíte pravdu.

Lidé se stále ptají, kde mají hledat Boha, kde mají hledat pravdu. Není to otázka nalezení Boha nebo pravdy. Bůh je zde stále, nikdy nebyl někde jinde, nemůže být jinde. Bůh je tam, kde jste vy – jenže vy nejste přítomni, vaše mysl se toulá. Vaše oči jsou plné snů, vaše srdce je plné tužeb. Míříte k budoucnosti, avšak budoucnost je iluze. Díváte se do minulosti, avšak minulost je dávno mrtvá.

Minulost už není a budoucnost teprve bude. Mezi nimi je přítomný moment. Je velice krátký, nejkratší, jaký může být, je jako atom, nemůžete ho  rozdělit – je nedělitelný. Uteče mžiknutím oka. když vstoupí touha, unikne vám, když vstoupí sen, propásnete ho.

Boha není třeba někde hledat – míjíte se s ním jen proto, že ho hledáte. Je tady a čeká na vás.

Osho


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *