Život není hotovka z bufetu

Život má miliony podob a forem. Avšak jedna zásadní věc je všem společná: každý, kdo je opravdu naživu žije tady a teď. Ať má váš individuální život jakoukoli formu a projev, musí obsahovat jednu podstatnou věc, kvalitu bytí „tady a teď.“ Minulost odplynula, budoucnost ještě nepřišla, takže lidé, kteří žijí v minulosti, ve skutečnosti nežijí, jen si myslí, že žijí. A lidé, kteří žijí v budoucnosti, také nežijí, protože jak něco můžete dělat v čase, který ještě nepřišel?

Přesto žijete tímto způsobem. Milióny lidí žijí v minulosti a miliony lidí žijí v budoucnosti; je velmi vzácné najít člověka, který žije tady a teď. Ale jen to je skutečná osoba, jen tato osoba je naživu. Život potřebuje jediné: zakořenění v přítomnosti. Nikde jinde nemůže zapustit kořeny. Minulost je vzpomínka, budoucnost je představa; jedno i druhé je neskutečné, ani jedno reálně neexistuje.

Realita je tento moment – toto teď.

Ptáš se mne: „Co je život?“

Právě tohle!

Musíte se zbavit břemene minulosti a budoucnosti. Pak bude váš život stejný jako život růže, ptáka, zvířete či stromu. Budete mít stejnou svěžest, stejnou zeleň, bude ve vás proudit stejná životní míza. Když se kolem sebe dívám, vidím miliony lidí, kteří kráčejí životem jako zombie, jako bezduchá, mrtvá těla. V jejich očích nenajdete ani jiskru života, neproudí v nich žádná míza. jejich život postrádá jakýkoli smysl – postrádá smysl, protože to vůbec není život.

Život není hotovka z bufetu, nikdo vám ho nepřipravil dopředu. Žijete takový život, jaký jste si sami vytvořili, a přinese vám to, co do něj vložíte. Především ho musíte naplnit významem, musíte mu dát smysl. Musíte mu dát barvu, musíte do něj pustit hudbu a poezii, musíte být kreativní. jen tak budete naživu.

A druhá důležitá věc, na kterou nesmíte zapomenout: jen kreativní lidé vědí, co je život. Nekreativní člověk se to nikdy nedozví, protože žít se dá jen kreativně, jinak ne, život je kreativita. Copak nevidíte, že život neustále něco tvoří? Je to kontinuální proud kreativity, nepřetržitá kreativita, každý moment je kreativní.

Bůh není ve skutečnosti stvořitel. je to tvořivost. Toto pojmenování je mnohem pravdivější, je naplněno dějem a aktivitou. Tvořivost odkazuje na proces, živý, tekoucí, dynamický proces, zatímco stvořitel působí spíše jako věc. Kdykoli něco tvoříte, poznáváte, jak chutná život; jeho chuť závisí na vaší vnitřní intenzitě, na vašem zápalu, na vaší úplnosti. Život není filosofická otázka, je to náboženské mystérium. Cokoli vám může otevřít dveře, jakákoliv činnost – i mytí podlahy. Pokud to budete dělat tvořivě, s láskou a naplno, ucítíte v tom chuť života. Žádná práce sama o sobě vám nemůže dát radost, pokud do ní radost nevlijete.

Neptejte se, co je to život, ptejte se, jak do života vstoupit. Do života se vstupuje branou „tady a teď“ – a projde jí jen kreativní člověk; ostatní budou stát na prahu, ale do paláce nevstoupí.

Osho, Kniha moudrosti


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *