Když Vás Bůh zavolá


„Lidé si myslí, že je jen náhoda, když se stali duchovními, a že je to jen způsob, jak prožívat štěstí. Ono to ale tak není. Jestli vás Bůh na duchovní cestu povolal, a je úplně jedno k jakému náboženství, povolal vás tak svou milostí do různých úrovní duchovnosti. Mysl chce ale neustále všemu rozumět. Předně se snaží pochopit, odkud sama přichází. Tajemství se skrývá v duši, jenže lidé dávají na intelekt, mysl a smysly, jímž však rozumění jen obtížně. Proč hledáme? Můžete si říkat:“Jsem šťastný. jsem šťastný na jakékoliv cestě. Jsem šťastný prostě tak, jak jsem.“ Ale takhle tomu není. Člověk chce být šťastný, ale není, protože jeho duše touží po něčem jiném. Položili jste si někdy otázku, po čem touží vaše duše? Touží po vnějším světě? Ano? Ne, netouží. Duše touží po něčem větším. Nicméně tato větší věc je pro mysl velmi obtížně pochopitelná. Mysl, intelekt a lidské smysly pevně drží člověka a snaží se, aby se soustředil jen na vnější okolí. jenže jakmile se soustředíte na vnější svět, jste omezeni právě jen na něj. Tohle není smyslem vašeho života. Smyslem je plně realizovat vaše Bytí.
Z mého úhlu pohledu je to snadné, takže bych mohl tvrdit, že pro vás je to také snadné. Ale mnoho z vás se mnou souhlasit nebude. To je normální, duše a mysl každého z vás se totiž nachází na jiné úrovni, z níž také věci vnímáte. Pokud se vaše duše nachází na úrovni mateřské školy, potřebuje úroveň porozumění mateřské školy, tedy základní úroveň. Čím víc v duchovnosti postoupíte, čím víc pokročíte, tím víc se změní  i váš způsob porozumění a věci se začnou měnit. A čím víc se bude váš pohled na věci měnit, tím víc k vám bude proudit Boží milost. Zavolejte na Boha, probuďte touhu a nutkání poznat více.

Nejedná se o poznání mysli, jedná se o moudrost duše. Vaše duše ve skutečnosti obsahuje vše. Nezapomínejte, že vaše duše je součástí Boha, to učí všechna náboženství. Bůh vdechne do člověka život a dá mu svou božskou sílu, jak se píše na začátku Bible. V Šastrách se hovoří o stvoření podobně: Bůh se vydělil, manifestoval se jako lidská bytost a stvořil prvního muže a ženu. Naše duše na opravdovou skutečnost nikdy nezapomněla. Následkem karmy z minulých životů pak můžeme říkat, že je někdo blíže, či dále, podle toho, kolik má karmy. Samsára, na níž člověk po předešlé životy pracoval, pokračuje, než se všechno ztratí. Pomocí Mistrů, učitelů  duchovních vůdců posílá Bůh různé stupně pochopení. První úroveň porozumění, které si člověk uvědomí, když nalezne duchovní cestu, je veliká… Láska. To se stane pouze tehdy, jestli jste svou cestu našli. Jakmile ji naleznete, naleznete i velikou Lásku, která se uvnitř vás probudí. Soudě podle této Lásky vás Bůh volá. Volá vaši duši, aby se s ním opět sjednotila, aby realizovala, aby explodovala Láskou. Aby vás Láska téměř udusila, abyste chtěli znát víc a víc, abyste víc a víc toužili po dosažení Boha. Pak se Bůh manifestuje ve formě Mistra. A v aspektu tohoto Mistra vám pomáhá probudit bezpodmínečnou lásku. Tento aspekt Gurua se nazývá prémaka. Prémaka znamená probuzení prémy, Lásky uvnitř vás. Jakmile ji jednou probudíte, vždy budete vědět, jaká je. Budete po ní stále žíznit. Co je protikladem Lásky? Nenávist? Ne, ne, nenávist ne…závist! Závistivý člověk chce stále víc, tato kvalita se však projevuje též u Lásky. Jakmile se probudí čistá Láska, také bude chtít pořád víc, jako sopka deroucí se malým otvorem v zemi. Všechna žhavá láva, kterou má uvnitř, se chce dostat na povrch, ne? Když najde malý otvor, obrovskou silou se jím prorve a exploduje. Takhle dochází k explozím velkých sopek. Stejná exploze se odehrává i uvnitř člověka, který nalezne svou cestu a realizuje Lásku. Toto se děje v úrovni srdce, stejně jste však vázáni myslí. Mysl touží pochopit, co se děje, Bůh totiž na rozdíl od ní ví, co se děje s jeho stvořením i co se děje s vaší duší. Vaše duše touží! Zatímco mysl se jí snaží zastavit, a přesně proto se lidé zastavují uprostřed své duchovní cesty se slovy: „Ach, můj Bože, jak jsem unavený!“ A dál to znáte, ne? Sejdou z cesty, dovolí, aby vládu převzala mysl, když však mají trpělivost a vyčkají… co se stane?

Bůh nebo Mistr na sebe vezme další aspekt, zvaný svačaka. V tomto aspektu pak pomáhá. Co je to svačaka? Svačaka znamená očistit. Víte, jako zrcadla, zrcadla jsou krásná, neuvidíte je však do té doby, než budou čistá! Pak mžete říkat, jak jste krásní. Můžete se ptát: „Zrcadlo, zrcadlo, pověz, kdo je na světě nejkrásnější?“ jako druhý tedy na sebe bere Mistr aspekt svačaky, aby vyčistil všechny vaše pochybnosti a negativitu z mysli. mysl se totiž negativity velmi pevně drží. Když se vám v životě stane něco hezkého, člověk má tendenci na to rychle zapomenout. Když se vám však stane něco ošklivého, pravděpodobně si to budete pamatovat do konce života, že? Mysl je prostě taková, a protože má takovou sílu, musí na sebe Mistr vzít tento aspekt, aby ji očistil. V tomto bodě také Mistr žáka zkouší, jestli je připraven. Co jsou to zkoušky? Chodíte do školy, ne? Rok se učí a na konci máte velkou zkoušku, kterou buď složíte nebo propadnete. Když propadnete, musíte rok opakovat, když ji složíte, můžete pokračovat dál. V přírodě platí stejný zákon a stejný zákon platí i ve vesmíru.

Při volání duše přichází zkoušky, které nejsou ničím hrozným či špatným. Ve skutečnosti vás mají posílit a připravit na to,abyste mohli obdržet větší věci, které přijdou. Duše v tomto aspektu učitele roste a očišťuje se od negativity. Jakmile se očistí, probudí se víra, a jakmile se probudí víra, bere na sebe Guru aspekt vačaky, kdy žákovi předává moudrost. Záměrně jsem nepoužil slovo poznání, poznání je totiž omezené. Poznání, o němž právě hovoříme, je omezené. Síla slova, nikoli kosmického slova, ale toho, které se vyslovuje ústy, je značně omezená.

Má velké omezení, a proto když sedím před Bohem, když Ho chci vidět, nemluvím s ním ústy. Mluvíme vnitřně, omezení vnějšího světa je na úrovni mateřské školy. je dobré jen proto, aby ve vás probudilo Lásku a touhu hledat dál. V aspektu vačaka vám Mistr předá Boží poznání; poznání duše. Těmito třemi aspekty vám předává Lásku, pomáhá vám uvědomit si negativitu a očistit mysl a umožňuje poznat Boží moudrost. Tak se posouváte.  A pak na sebe bere Mistr další aspekt, který vás má osvobodit úplně od všeho. Jakmile se probudí čistá Láska, je jako sopka, deroucí se malým otvorem v zemi.

Džanardhanéšvara je jiné jméno pro Je-li někdo moudrý, vidí jedinou věc, skutečnost. Všechno, co je ve vnějším světě a můžeme to pro mysl popsat slovy, je iluze, ano. Za touto iluzí se skrývá jediná skutečnost. jediná skutečnost, kterou všem dává sílu a je v každém z vás. Proto se způsob Mistra v nahlížení na věci liší od lidského pohledu. On totiž neposuzuje. Člověk se váže na soudy mysli. Srdcem lze vidět jen Lásku, čirou, bezpodmínečnou Lásku. Tohle jsou ve zkratce stupně, kterými duše postupuje, kterými získává pomoc, a kterými je zkoušena. Proto jsem na začátku říkal, že není náhoda, že všichni hledáte. Vaše duše již během mnoha životů spálila jistou karmu a nyní pokračuje dál, dokud úplně nedosáhne pravdivého Bytí, dokud nerealizujete, koho Jste, nikoli jako jedinec, nýbrž jako jednota. Zní to velmi krátce a jednoduše, chce to však svůj čas. někomu to trvá roky, někomu pár minut či vteřin. jak dlouho to zabere, záleží na tom, nakolik věci nahlížíte ze svého srdce. Paramhansa Rámakršna říkával:„Nejsou moudří ti, kteří se za moudré pokládají. Ti, kteří se považují za nemoudré, jsou moudřejší.“ Musíte pochopit pravdu, která se za tím skrývá.

Vezměme si jako příklad Mojžíše. Neměl žádné znalosti, měl jen Boží Milost. Milostí Boží mu byla odhalena jeho mise, poslání a dharma. Milostí Boží mu byla odhalena jeho cesta a milostí Boží dosáhl vysokého stupně duchovnosti. Stejně tak mějte na paměti jednu věc: ať se vám v životě stane cokoli, vždy s tím můžete něco udělat. Nespoléhejte však na své úsilí, nýbrž na Boží milost. Pak bude požehnáno vše, co vykonáte. Vše, co uděláte, bude dokonalé, nebudete totiž konat vy, ne v podobě vaší pýchy či ega. V tomto bodě jsou lidé nejsoustředěnější a nejvíce se snaží, nic se však nestane bez Boží milosti. Tohle je jen malá nápověda pro vás, abyste uvolnili tlak, který si sami na sebe dáváte. Existuje tolik velkých světců, velkých jogínů, asketů, meditujících od rána do večera a od večera do rána v Himáláji… Mnohými léty odříkání se z nich stali asketové, a přesto jsou od Boha velmi vzdáleni. Zatímco prostý vesnický člověk, například Mojžíš, pocházející odnikud… Bůh  ho prostě vyvolí a říká mu: „Vykonáš následující poslání.“ Většina světců nepatřila mezi lidi poznání, byla s nimi však Boží milost. Proto měli úplnou víru v Boha, že cokoli se jim děje, je pro jejich vlastní dobro a k jejich užitku. Pokud vás tedy Bůh povolal na cestu a vy cítíte Lásku, bezpodmínečnou Lásku uvnitř sebe, pevně se držte, ať se děje cokoli, držte se pevně a buďte silní! Když se sami učiníte silnými, Bůh vám dá ještě více energie, abyste se stali ještě silnějšími.

Když se budete považovat za slabé, pravděpodobně upadnete. Nikdy nepřestávejte praktikovat a nikdy nepřestávejte prosit Boha o pomoc. Připravte se a stále si připomínejte Boží lásku, ať jste kdekoli a děláte cokoli. Pak se Láskou stanete. jaký je osvícený člověk? Mluvíme o osvícení nebo realizaci bytí, co je to?

Ano, rozpomenutí se na to, kdo jsme. Nejen rozpomenutí, uvědomění, kdo jsme. Co znamená slovo realizace? Osvícení. Kdo je světlo, Bůh, ne? Osvícení znamená, že vyzařujete Boží světlo, a když ho vyzařujete, stanete se osvíceným. Máte-li klidnou mysl, jež vás neotravuje, mizí pýcha, a pak jste jako bílá látka. Bůh je jako zlatá látka. A co se stane, když přiblížíte bílou látku ke zlaté? Bílá začne automaticky vyzařovat zlatou,ne? A opět, čím víc se přiblížíte zlaté, tedy Bohu, čím víc pokročíte a víc úsilí vyvinete, tím víc se Bůh přiblíží i k vám. A čím víc vám bude blíže, tím blíže bude i jeho záře. Pak se stanete božskými, pak realizujete Božství. Božství, kterým již jste. Pak ho budete vyzařovat, reflektovat a uvedete ho v činnost. Až k vám přijdou zkoušky, buďte silní a složte je. Když se budete cítit mizerně, vězte, že nejste sami. Bůh je vám mnohem blíž, než si myslíte.“

Paramahamsa Šrí Swámí Vishwánanda, Jen Láska 2

,


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *