Kráčejte životem nepřipravení…

Život se neustále mění, nic není statické a nic z toho, co víte vám příliš nepomůže. Musíte vycházet ze situace, z celkové situace. Pokud na ni odpovíte s dokonalým uvědoměním, nikdy se nezmýlíte, nikdy nebudete litovat. Pak porostete, pak budete stále bdělejší a vědomější.

Uvědomění nemá minulost, uvědomění nemá budoucnost, uvědomění má jen přítomnost, tady a teď. Vědomý člověk se k minulosti nikdy nevrací, minulost je uzavřená. Udělal, co se dalo udělat. Nikdy nelituje, nechová v sobě zášť. Nemyslí na to, co mohlo nebo mělo být jinak. Člověk, který se řídí mrtvými zákony, si vždycky bude říkat „měl jsem udělat to či ono, takhle to mělo být, takhle to nemělo být.“ Vždy bude litovat, bude se kát, protože jedná podle mrtvých předpisů. Předpisy jsou se životem neslučitelné. nezapadají do něj, protože v životě je každá situace nová.

Snažte se být co nejvíce vědomí a nevytvářejte si pravidla. Žijte okamžik od okamžiku a nechte, ať o zákonech rozhoduje samotný život. Ať je vycítí vaše vědomí. Pak ve vašem životě nebude existovat žádná minulost, protože když nebudete myslet na to, že v minulosti bylo něco špatně, neponesete si do budoucnosti žádná zranění. Úplně se od minulosti očistíte, neulpí na vás jako špína a prach. Budete svěží. Proto říkám, že máte být vědomí. Když budete vědomí, našli jste střed.

Vědomí je střed. Někdy, když to bude třeba, ukážete otevřenou dlaň a jindy, když to bude třeba, sevřete pěst. Nejste závislí na sevřené pěsti, ani na otevřené dlani. Nemáte žádnou závislost, nemáte žádnou neurózu. Nejste křesťan, ani hinduista, ani džínista, ani budhista – protože to jsou závislosti, to všechno jsou neurotické postoje. Vy jste prostě vědomí.

A pokud jste vědomí, budete se chovat jako křesťan, dokonalý křesťan, někdy jako dokonalý budhista a někdy jako dokonalý muslim. Nikdo neví… Někdy korán, někdy gíta a někdy bible, ale nikdy se nerozhodujete předem, nikdy nejste předem připraveni. Každý kdo se připravuje, pochybí.

Život je premiéra bez nácviku. Žádnou situaci si nemůžete nacvičit, nemůžete být připraveni. Pohybujete se bez přípravy. A když si tuto skutečnost uvědomíte, když pochopíte, že pohybovat se nepřipravený znamená vytvářet situace napomáhající vašemu uvědomění, bude vám jasné, že rozhoduje situace a ne vy – vy opravdu nejste ten, kdo rozhoduje. Vy a celek se v jednom momentu setkáte a něco se stane. Nejste ten, kdo rozhoduje, a nejste ani oběť nějakého rozhodnutí. Jednáte jako organická jednotka, o které rozhoduje existence. Pak ani nejste zodpovědní: nebyli jste aktér, byli jste jen nástroj – byli jste uprostřed. Být svědek, být vědomý, být bdělý, být pozorný, znamená najít pevný střed.

Zapamatujte si jedno. Nesnažte se hledat pevné centrum. nenajdete ho, není k nalezení. A pamatujte si také, že nikdo nemůže rozhodovat za vás. Nikdo nemůže rozhodovat za budoucnost, dokonce ani vy ne. To všechno jsou triky mysli, které vás neurotizují. Kráčejte životem nepřipravení. To je jediná příprava: jít nepřipravení. Běžte životem a nechte věci, ať o sobě rozhodují samy. A pamatujte na to, co vám říkám: pokud jste vědomí, všechno do sebe zapadne. Všechno zapadne do vesmírného řádu a za vašeho života zmizí všechen chaos. Z neznáma se vynoří vždy to, co je správné. Pokud však rozhodujete vy, všechno, co se stane, bude špatně.

Osho, Návrat ke zdroji


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *