Cyklus života – kniha

Pro mne jako numeroložku je velmi zajímavé zabývat se cykly, které se objevují v našem životě. Veškerý lidský život je rytmickým procesem. Od okamžiku početí podléháme jistému vývojovému rytmu, z něhož se dá mnohé odvodit. Každý úsek má sám pro sebe zcela určitý význam, který – poznáme-li jej – můžeme využít nejen k naplnění svého určení, ale především k uskutečnění svého prvotního životního plánu. Některé cykly v našem životě se opakují a pomáhají nám projít znovu lekcemi, kterými jsme neprošli v cyklu předchozím.

Pracuji se symboly a archetypy, a tak není divu, že mne oslovila kniha  Cyklus života s podtitulem Témata a příběhy životní cesty od  izraelského jungiánského analytika a autora Erela Shalita.

Kniha Cyklus života zkoumá vzorce, které se promítají do našeho života s tím, jak si hledáme své místo ve světě, snažíme se žít autenticky a budovat si domov – to místo uvnitř nás, které v rychlém tempu dnešního světa tak snadno opomíjíme či přehlížíme. V první polovině života jako mladí cestovatelé domov opouštíme za dobrodružným hledáním vlastní cesty. V druhé polovině se obvykle vydáváme na velmi dlouhou cestu utváření vlastního domova. V každé životní fázi je v nás přítomna archetypová podstata – Božské dítě, Puer a Puella, Dospělý, Senex. Porozumět jí můžeme prostřednictvím příběhů, v nichž se odvíjejí témata typická pro každý věk – slast, strach z opuštění, stud, sebeláska, nezávislost a iniciativa, osud, stažení se z života. Archetypová cesta životem se pak odvíjí v neustálém procesu individuace a hledání smyslu a životních hodnot.

„Existuje myšlení v prvotních obrazech, v symbolech, které jsou starší než historický člověk, které jsou mu vrozené z nejranějších dob a jako věčně žijící, přetrvávající všechny genereace představují základy lidské psyché. nejplnější život je možné žít pouze tehdy, jsme-li v harmonii s těmito symboly; moudrost je návratem k nim.“ C.J.Jung „The Stages of Life 

C.G.Jung definuje život jako „příběh seberealizace nevědomí. Všechno v našem nevědomí usiluje o vnější projev a také osobnost se touží rozvíjet ze svého nevědomého stavu a prožívat se jako celek“. Účelem této knihy je popsat působení některých základních archetypových obrazů, když řídíme svou platbu životním cyklem. V každém životním období existuje obraz, či spíše soubor psychologických témat, která příslušejí onomu konkrétnímu období, jako například božské dítě nebo osiřelé dítě. Tato témata a obrazy obvykle neodpovídají skutečným idálostem či traumatům, ale odrážejí naše vnitřní, archetypové prožitky. Pocity osiřelého dítěte jsou univerzální a nepostradatelnou součástí odrůstání z určitých dětských stavů; někdy však může archetypový obraz sirotka dítě ničivě zasáhnout traumatickou ztrátou rodiče. Traumatické zážitky často způsobují fixaci; archetypový obraz v duši traumatizovanéhočlověka zamrzne, místo aby posloužil jako přechodná duševní konstelace a nakonec se integroval do osobnosti v její plnosti.

Navíc nás někdy zasáhne nesoulad mezi převažujícím obrazem a aktuálním vývojovým stádiem, například když vidíme dítě-starce, to jest dítě, které mluví jako starý člověk, místo aby žilo ve světě dětských her. nebo jiným příkladem je matka čtyř dospívajících dětí, z nichž všechny ji považují za , „matku-dítě“, nezralou a dětinskou. i když ještě byli malí, už tehdy měli pocit, že matka z nich chce mít děti-rodiče, které se o ni budou starat.

Archetypová představa cesty životem je nastíněna v 1. kapitole. V dalších kapitolách se autor věnuje každému  ze stádií našeho života a příslušnému archetypu –  Dítě, Puer a Puella, Dospělý, Senex, Pocta Sofokleovi – stáří a Bytostné Já a smysl. Všechny tyto etapy našeho individuálního vývoje potřebujeme v rámci našeho životního cyklu vyvážit.

Knížka je psána srozumitelným jazykem přístupným běžným čtenářům a podle  mého názoru je velmi obohacující a doporučuji ji k přečtení všem, kdo touží více odhalit smysl svého života.

Sofie


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *