Mapa pro cestu k uzdravení sebe samých

Přátelé, tahle kniha je výzvou k hlubší práci na sobě, neboť přichází s jednoduchým a zároveň celistvým systémem,jehož cílem je pochopení principů fungování zdraví anebo nerovnováhy v našem organismu. Mnozí z nás se na své životní cestě potýkáme s různými překážkami a neseme v sobě emocionální zranění oslabující naši životní sílu. Toto knižní dílo je tu od toho, aby nám pomohlo naše rány zahojit, abychom se uzdravili a nastoupili cestu individuace.  Kniha Tělo východu, mysl západu předkládá přes barevné čočky čaker komplexní systém zahrnující jak psychologii, tak spiritualitu i tělesnost a je nádherným příspěvkem k obnovení úžasného božského potenciálu v každém z nás.

V této průlomové knize přináší Anodea Judith svěží pohled na východní systém čaker založený na principech jógy, který usazuje do rámce západního myšlení. Čakry zkoumá z pohledu jungiánské psychologie, somatické terapie, vývojové psychologie a metafyziky, a vytváří tak elegantní a praktický systém pomáhající s léčením energetické nerovnováhy a s převzetím kontroly nad vlastním mentálním a psychickým zdravím. Jednotlivé kapitoly se postupně zaměřují na všechny čakry, začínají popisem jejich charakteristiky a k ní příslušejících témat. Autorka pak zkoumá vývojové vzorce přináležející ke každé čakře, traumata a zneužití, která se k ní váží, i to, jak čakry můžeme udržovat v rovnováze. Jedinečná kombinace východních a západních přístupů osvětluje spirituální povahu osobního rozvoje i to, jak je propojená s naší tělesnou strukturou.

Já osobně jsem touto knihou nadšena, protože poskytuje opravdu komplexní informace. Zaujala mne například hned jedna z prvních kapitol, která se jmenuje Charakterový krunýř, ve které autorka popisuje, jak se z přebytku či nedostatku energie v jednotlivých čakrách časem stane charakterový krunýř. Je zde popsáno 6 charakterových struktur a ty jsi naprosto dokonale popsány – myslím, že se v některé z nich najde úplně každý z nás. Neméně zajímavá je kapitola Sedm práv, která popisuje základní, neodcizitelné právo u jednotlivých čaker.( 1 – Právo mít, 2 – Právo cítit, 3- Právo jednat, 4 – Právo milovat a být milován, 5 – Právo mluvit a slyšet pravdu, 6 – Právo vidět a 7 – Právo vědět).

A co mne uchvátilo fakt hodně je popis vývojových fází v životě člověka v korespondenci s vývojem čaker. Podrobným studiem těchto vývojových fází  si může každý čtenář udělat obrázek o tom, v jaké životní fázi vznikl blok na jeho čakře, jaké trauma to mohlo způsobit a najde zde i mnoho cenných rad, jak z toho ven.

Věděli jste, že každá z čaker má svého specifického démona, který narušuje její zdraví a rozkládá její identitu? Slovo démon zde značí označení jakési protisíly, která je zdánlivě v protisměru proti působení čakry. Nicméně i démoni nás mají něco naučit. Přítomnost démona sice zabraňuje čakře v jejím působení, ale zároveň nás nutí zaměřit tím směrem pozornost  pokusit se něco zlepšit.( 1 – Strach, 2 – Vina, 3 – Stud, 4 – Zoufalství, 5 – Lži, 6 – Iluze, 7 – Připoutanost).

„Na cestě od narození do kteréhokoliv bodu, ve kterém se nacházíme, potkáme mnoho překážek a potíží. traumata a zneužití utrpěná v dětství, fungování s nedostatečným vědomím, slepá místa naší kultury – to vše pomáhá k našemu uzavření a vychýlení naší cesty z jejího přirozeného směřování. Archetyp Já obsahuje program, jak dosáhnout celistvosti, podobně jako semínko obsahuje program, jak se stát květinou. Pokaždé když zpracováváme nějakou část z minulosti, vracíme se k původnímu vzorci a s ním i k vlastnímu evolučnímu procesu do bodu, kde byl přerušen. navracíme tělu kousek jeho reality, a tak obnovujeme i část chrámu. Boříme zábrany, které nás oddělují od lásky, zábrany, které zatemňují pravdu naší božské přirozenosti. Prorážíme iluze, které nám brání jasně vidět a hluboce rozumět.

Každý obnovený kousek nás samých rozkvete jako okvětní lístek čakry. Některé části odkryjí několik lístků nebo dokonce i několik čaker, a mohou vést k hluboké obnově. každý kousek nám umožňuje žít plnější a bohatší život – přivádí nás k hlubšímu poznání sebe samých a světa, do kterého jsme vsazeni.

Nejde ani tak o to, dostat se někam dál, jako spíš o odstranění už existujících bloků, abychom mohli spatřit, že už jsme tady. Cílem není vyšplhat se ke korunní čakře, jak nejrychleji to dovedeme, s představou, že naše cesta končí nějakým konceptuálním osvícením, ale být co nejvíce vědomí po celou dobu cesty – snažit se každou úroveň prožít s co největší možnou hloubkou a moudrostí. i když se nám podaří překonat překážky, které nám brání v kosmické realizaci našeho božského a univerzálního Já, nebo když se nám podaří dosáhnout pár okamžiků, dní či let osvícení, co bude potom? Není kolem nás svět topící se v zoufalství a plakající po vědění. Není tu život prahnoucí po naplnění?“

„Chrám bohů vystavíme, když vytvoříme pročistíme a obnovíme všechny kaple jednotlivých čaker. Pouze když máme dobré základy a životní sílu získáváme ze země, můžeme dobře nakládat s manifestacemi božského vědomí. Do jaké míry dokážeme zrodit božskost, záleží na tom, jak důkladně máme rozvinutých sedm kaplí uvnitř nás. Když se otevřeme bohům, máme za úkol je vnášet do našeho vlastního posvátného života a obohacovat cestu pro druhé. jen když cestou projdeme sami, můžeme po ní vést druhé. A tak se cesta přes Duhový most stává posvátným úkolem v evoluci lidskosti.“

Tato kniha nás vyzývá, abychom se vydali na cestu skrze mnoho dimenzí vlastního Já. Tato cesta je plná barev, tak jako život sám.

Sedm barev duhy vyjadřuje různorodost světla na cestě od zdroje k manifestaci a sedm barev duhy také odpovídá sedmi vibračním modalitám naší lidské existence – energetickým centrům, která existují v každém z nás.

V každém člověku sídlí životní síla s vývojovým potenciálem reprezentovaná hadí bohyní Kundaliní. Probouzí se z dřímoty uvnitř země k tanci skrze jednotlivé čakry a znovu spojuje duhu jako metafyzický most mezi hmotou a vědomím. Skrze tento transformační tanec se z duhy stává axis mundi čili centrální osa světa vertikálně procházející páteří každého z nás. Na naší cestě životem čakry představují víry rozmístěné podél této osy, které provázejí vůz Já na cestě poznání vedoucí přes Duhový most za obnovou naší božské podstaty.

Pojďme tedy  obnovit Duhový most – napojit se na svou vlastní božskost, ukotvit se do okolního světa a zahojit všechna zranění, která nám brání poznat svou Podstatu!

S láskou,

Sofie


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *