Přesuňte se ze srdce do Bytí…

„Pokud si člověk musí zvolit mezi hlavou a srdcem, měl by si zvolit srdce, protože všechny krásné životní hodnoty patří srdci. Hlava je dobrý mechanik, technik, ale nemůžete svůj život prožít radostně jeen tím, že budete mechanikem, technikem nebo vědcem. Hlava nemá kapacitu pro radost, pro blaženost, ticho, nevinnost, krásu, lásku; pro to všechno, čím je život bohatý: to srdce má tuto schopnost.

Ale v srdci můžete uvíznout stejně jako v pocitech nebo v myšlenkách. Existuje ještě hlubší centrum než srdce a je to Bytí, které má všechny kvality srdce a ještě něco navíc – větší bohatost, více pokladů. Blaženost, ticho, pokoj, soustředěnost, zakořeněnost, citlivost, pozornost…určitý vhled do božských kvalit existence.

Z hlavy do srdce je to velký kvantový skok. Další krok, ze srdce do Bytí, a dospěli jste domů; pouť je u konce.

Srdce je most. Jedna část srdce zná hlavu a jedna část srdce zná bytí. Srdce je zastávkou na půli cesty. Když směřujete k bytí, bude vaše srdce noční zastávkou.

Takže… nejprve se přesuňte z hlavy do srdce, ale nezastavujte se tam; je to jen zastávka přes noc. Můžete si tam trochu odpočinout, ale není to váš cíl. Přesuňte se ze srdce do Bytí. To je tajemství meditace – nezáleží na tom, kde jste, zda v hlavě nebo v srdci; meditace vás přenese z hlavy i ze srdce do bytí. meditace je cesta do vašeho vlastního centra Existence, kde nepřipadá v úvahu, že byste uvízli. Jste tím! Kdo by mohl v čem uvíznout?

Spouštějte se dál z hlavy do srdce a pak riskujte ještě víc a spusťte se ze srdce do bytí. To je samotný základ vašeho života.“

Osho


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *