Cesta bhakti

 

„Na cestě bhakti nemůžeme bhakti „dělat“. Tak jako lásku nemůžeme „dělat“. Můžeme se pouze odevzdat, plně se ponořit do přítomné chvíle a vzpomínek na Boha a nechat věci, ať se dějí. V jednu chvíli může člověk mít vhled, ale nemůže vhled udělat. Toto je bhakti: člověk může bhakti prožívat, ale nemůže ji dělat. To láska uchvátí a dosáhne nás, ne naopak. Proto my, kteří jsme na cestě bhakti, mluvíme o budování vztahu s Bohem: na cestě bhakti vše závisí na „budování“. Budování vztahu a energie. Proto zpíváme a tančíme. Budujeme tím energii. Zpívat kírtan celým svým srdcem a s plným zaujetím je to jediné, co můžeme dělat. Zbytek udělá On. Jedinečným požehnáním, kterého se nám dostane po kírtanu, jsou vzpomínka a touha po těchto chvílích. Cesta bhakti je ve skutečnosti tancem s Láskou.


My, kteří jsme na cestě bhakti, nevzděláváme svou mysl v důležitých, velkých filozofických myšlenkách, nebo uceleném poznání podstaty vesmíru a podobně. My víme, že běžná lidská mysl je velmi dětinská. My svým způsobem zaměstnáváme mysl a odvádíme její pozornost od negativního k pozitivnímu, od světa k Bohu, od hloupostí ke svatým jménům. Je lepší, když svou mysl zaměstnáváme, než aby se mysl zaměstnávala sama škodlivými myšlenkami a škodila tak nám samotným.

Kvůli této metodě možná vypadáme jako šílení, dětinští a nerealističtí. Ovšem tak to připadá těm, jejichž mysl je tímto podmíněná, nevědomá a omezená. Když se ale doopravdy a upřímně podíváme do své mysli, spatříme prostou pravdu: mysl JE dětinská. Nevědomá mysl, omezená a podmíněná mysl je dětinská. Láskou a trpělivostí odpoutáme svou mysl od její nevědomosti, omezení a podmíněnosti. Disciplína je pro děti obtížná, ale hravost a tvořivost dělají zázraky.

Nejsme tělo ani mysl, či uzlík rozličných myšlenek vypůjčených od společnosti. Jsme mnohem víc: jsme Duch, který je hravý, jsme duše, která se „svou“ cestou protančí a prozpívá zpět k Bohu. Měli bychom pochopit tuto pravdu o lidské mysli a nebrat mysl tak vážně, ale s lehkostí, a s láskou, porozuměním a hravostí bychom měli tuto mysl odevzdat, pustit ji a naplnit se vibracemi Božích jmen, Guruova jména a zpívat a zpívat a zpívat a tančit a tančit a tančit.“

—Paramahamsa Vishwananda
5. října 2018

https://www.facebook.com/


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *