O Pravdě

„Tao, které se dá vyjádřit slovy, není nejvyšší tao.“

Lao-c´
 

Poznejte to, co se nedá sdělit pomocí řeči, pomocí slov. Pravda se dá sdělit, ale to sdělení přechází od jednoho bytí k druhému. Dá se sdělit, když jste s Mistrem, jste jen s ním a nic neděláte, neprovádíte žádnou praxi. Sděluje vám ho přítomnost Mistra.

 

Pravda se dá poznat pouze v tichu. Jakmile ustane vnitřní mluva, až potom si to uvědomíte. A jak byste mohli vyjádřit zvuky to, co jste pochopili v tichu? Je to prožitek. Není to myšlenka. Pravda se nedá vyjádřit, protože působí prostřednictvím ticha, bez zvuků, bez myšlenek. Dostanete se k ní ve stavu bez mysli – mysl zmizí.
 
Pravda se nedá sdělit, ale samotná snaha o její vyjádření může v posluchači vzbudit touhu poznat, to, co se nedá vyjádřit. Podnítí to jeho žízeň. I vy máte žízeň – jak jinak by to mohlo být? Nejste blažení, nežijete v extázi – žízníte. Vaše srdce je žhnoucí oheň. Hledáte něco, co by uhasilo žízeň. Ale nenalézáte vodu, nenacházíte žádný zdroj a postupně se tu žízeň snažíte potlačit. Je to jediná možnost, jinak by toho bylo příliš – nemohli byste vůbec žít. A tak svou žízeň potlačujete.
 
Mistr, jakým byl Lao-c´, dobře ví, že pravda se nedá sdělit, ale už samotná snaha o její vyjádření cosi podnítí a vynese potlačovanou žízeň na povrch. A jakmile se dostane na povrch, začne hledaní a zkoumání. A on vás k tomu přiměl.
 
Pravda je prožitek a žádný prožitek se nedá vyjádřit – netýká se to jen pravdy. Pokud jste nikdy nepoznali lásku, když vám o ní bude někdo vyprávět a vy to slovo uslyšíte, nepochopíte jeho význam. Poznáte ho prostřednictvím prožitku.  Když někoho milujete, známe význam slova „láska“. Význam tohoto slova můžete najít ve slovníku, ale existenciální význam je ve vás. Jestliže už ten prožitek znáte, není pro vás slovo „láska“ prázdný pojem; už něco obsahuje. Když mluvím o něčem, co neznáte, bude to prázdný pojem, dokud do toho nevnesete vlastní prožitek. Jakmile je tu prožitek, dostane to určitý význam; jinak je to dál prázdné – jsou to slova a nic než slova.
 
Jak můžete vyjádřit pravdu, pokud jste ji neprožili? Ten pravý, autentický význam se dostaví jedině při existenciálním prožitku. Musíte to prožít, jinak to nejde.
 
Osho

 


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *