O půstu

„Proč se postíme? Proč je půst tak důležitý? Líbí se Bohu? Máme z něj radost? Někteří lidí se postí, protože říkají, že je to období, kdy myslí víc na Boha, více nebo méně. A někteří to dělají aby ubyli na váze jako při dietě. Obojí vidíme chybně, protože když držíme půst, co se s námi děje? Říkáme: Ano, pouštíme určité věci, ale nejen v postní době musíte pouštět určité věci. Musíte je skutečně pustit, nepřemýšlet o tom, nemyslet na to, nebo se radovat z toho, co přijde po půstu. Ne, řekl jsem velmi často, jak vidíte, lidé mluví o tom, že dnes drží půst, ale jejich myšlenky jsou pořád zaměřené na příští den: „Co budu jíst, když přeruším půst?“ To není správné, to není půst. A když držíte půst jako dietu, ztratíte samozřejmě na váze. Ale když se postíte kvůli Vyššímu Já, abyste ho povznesli, to je ta postní doba, která je před vším ostatním a která je míněná ve všech vírách během svátků. Najdete ji nejen v hinduismu, najdete ji v křesťanství a v muslimské tradici. Najdete to všude, protože půst je velice důležitý.


Během postní doby se odehrává to, že se v naší hlavě něco mění. Zjistíš, že se lidé během půstu vnitřně zklidní. Není to ovocem, které jíme, tím co pijeme, je to naším stanoviskem. Je to tím, na co jsme se pevnou vůlí a silou, kterou si sami dodáváme naprogramovali. To je to, čím se všechno posiluje.

Během postní doby procházíš čištěním mysli. Přirozeně, když tělo dostává čisté věci, čistí se i myšlenky, neboť, jak se říká, rozum závisí na tom co jíš, co do sebe vpravuješ. Dáš něco, řekněme něco negativního do svého těla, a očekáváš, že tvá mysl je potom pozitivní? To je dost těžké. To se nestane. Proto ti pomáhá toto čištění, když držíš půst, aby ses povznesl, očistil své já. Ať děláš cokoliv, budeš více sám sebou, když odhalíš, kdo ve skutečnosti Jsi. Vidíš, z tohoto důvodu stojí v Písmu, že by se člověk měl alespoň jeden den v týdnu postit. Není to proto, aby ses zavděčil Bohu. Uděláš tak radost svému vlastnímu Já.“

Paramahamsa Vishwananda


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *