O disciplíně

Život je ta nejkrásnější věc, kterou vám Bůh dal. Nepromrhejte ji, protože na konci, až bude život opouštět vaše tělo, ohlédnete se zpět a řeknete si: „Ach, můj Bože, minul jsem tolik nabídek, promarnil jsem tolik příležitostí, které mi Bůh poslal, má mysl mne ovládla tolika vzorci, zaslepil jsem se.“ Ale volba, jestli zůstanete slepí, nebo jestli prozřete, je na vás. Jak toho dosáhnout? Cvičte vaši sádhanu* pravidelně každý den. Pomůže vám osvobodit mysl, pomůže vám nelpět na omezeních.

Praktikujte duchovní cvičení, neboť je jako plášť, jako brnění, které vám bylo dáno k vaší ochraně. Jste-li chráněni, ničeho se nebojíte, ale když toto brnění pověsíte do skříně, jak se chcete chránit před nepřáteli, kteří stojí proti vám? Povězte mi, jak se chcete chránit? Proč tedy schováváte brnění do skříně? Noste ho a buďte disciplinovaní!

Paramahamsa Vishwananda

*Sádhana – sanskrtské slovo, doslova znamená „prostředek k dosažení něčeho“, duchovní praxe. Zahrnuje různé disciplíny (modlitba, meditace, japa, jóga, posvátné zpěvy, atd.) za účelem dosažení různých duchovních cílů


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *