K zamyšlení

„Tohle je úkolem toho, kdo medituje: objevit nit.

Svět je neustálý proud, svět je jako řeka. Plyne, ale za tím vším plynutím, změnou, proudem, se vine nit spojující vše dohromady. Změna nastane jen v případě, že něco zůstane naprosto neměnné. Změna existuje pouze ve spojení s určitým neměnným elementem, jinak se všechno rozpadne.

Život je jako věnec: Nevidíte nit spojující květiny, ale je tam a drží vše pohromadě. Kdyby tam ta nit nebyla, květiny by se rozpadly; byla by to hromada květin a nebyl by to věnec. A existence je velmi dobře utkána, není to jen nějaká hromada. Věci se mění, ale jakýsi neměnný element udržuje vesmírný zákon existující za tím vším. Tento vesmírný zákon se nazývá sadášiva, věčný Bůh, bezčasový Bůh, neměnný Bůh. A tohle je úkolem toho, kdo medituje: objevit onu nit.

Existují pouze dva typy lidí. První typ je příliš okouzlen květinami a zapomíná na nit. Prožívá život nemající žádné trvalé hodnoty a smysl, protože vše, co dělá, je pomíjivé. Dnes to udělá a zítra je to pryč. Staví jen hrady z písku nebo pouští po vodě loďky z papíru. Druhý typ hledá nit a celý život zasvětí tomu, co je věčné. A nikdy nic neztrácí.“

Osho


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *