Co je duchovnost

Všichni jsme si dobře vědomi, že kráčíme po duchovní cestě. Pokládáme se za duchovní bytosti, co to však znamená duchovnost?
Mluvíme o duchovnosti a míníme tím jednou tohle, podruhé ono. Je pravda, že duchovnost zahrnuje mnoho cest. Jako řeky na Zemi, je jich spousta, mají různé názvy, ale všechny se vlévají do jednoho oceánu. Stejně tak vedou všechny duchovní cesty ke stejnému cíli. Proč tedy, když pohlédneme na svět a zejména duchovní lidi, vidíme spoustu kritiky, soudů a pýchy? Duchovnost znamená pokoru, úctu a Lásku. Láska je nadevše. Všechna náboženství, směry a všichni Mistři učí lásce, to je duchovnost. Je to tak jednoduché. Duchovnost jsou právě tyhle prosté věci, které lidé dělají…
…Duchovnost se rodí v srdci člověka, rodí se však též v mysli, musíte totiž po ní toužit. Toužit po Bohu, toužit po realizaci toho, kdo jste – pouhými slovy se nic nestane. Řekněte sami sobě: “ Chci změnit svůj život. Opravdu chci realizovat své Bytí, realizovat, kdo jsem. Opravdu chci dělat to, k čemu jsem zde předurčen.“ Existuje mnoho způsobů a cest a všechny jsou dobré. Nelze je hodnotit. Vyviňte v sobě bhakti, oddanost. Oddanost je prvním krokem, který musíte provést. Nesnažte se udělat hned velký skok. Často potkávám lidi a vidím, že by nejradši ihned dělali velké věci. Je to v pořádku, Bůh vám velmi radostně dá všechno, co chcete, otázkou však je, jestli to unesete nebo ne. Přestože víte, že se vám do rukou vejde jen něco, tolikrát byste radši drželi mnohem víc. Je to obtížné. Budete – li se cvičit s trpělivostí a Láskou, kousek po kousku porostete a budete schopni unést to, co vám Bůh dává.
Připomínejte si Boží Lásku, ať jste kdekoli a děláte cokoli. Bůh je s vámi stále. Neexistuje ani vteřina, kdy by s vámi nebyl.

Paramahamsa Vishwananda, kniha Jen Láska 1


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *