K zamyšlení

Podle Evangelia svatého Tomáše prý Ježíš řekl: „Když víte, jak trpět, netrpíte.“ V souvislosti s utrpením znamená ono „jak“ trpět skrz naskrz. Znamená to trpět s plným vědomím. A vědomě trpět znamená podchytit včas nutkání utéct a namísto toho čelit tomu, co se blíží -ať je to smutek, hrůza, bolestná ztráta nebo neštěstí. Přezkoumejte, jestli nevynakládáte nějaké duševní, fyzické či emocionální úsilí na vzdorování utrpení. Doberete-li se zde pravdy, aniž byste ji jakkoli analyzovali, rázem si uvědomíte, že se bez obav můžete přestat utrpení bránit, že se mu můžete poddat.

Utrpení není problém. Důležitější než zbavit se utrpení je spíš zpytování, to je vstupní brána. Otevřená a zvídavá mysl je schopná připustit si přítomnost utrpení bez toho, aby je odmítala nebo se před ním snažila utéct.  Když přezkoumáváte utrpení, poddáte se mu, a jakmile se mu poddáte, je možné přijít na to, že utrpení není to, co jste si mysleli, že je. Splyne-li takto subjekt s objektem, trpitel s utrpením, oba zmizí. Ve skutečnosti se ukáže, že ani jeden neexistuje.

Řeknu to jinak, ještě jasněji a ještě nevybíravěji. Doporučuji vám vědomě trpět. Co je na utrpení špatného? Jaký vnitřní hlas vám napovídal, že utrpení je špatné? Co vás to napadlo? Ovšem, je bolestivé, ale ne špatné.

Ochota trpět – byť krátce – naplno a bez snahy utrpení uniknout nebo se před ním chránit svědčí o tom, že utrpení pro člověka není nadále překážkou bránící mu bezezbytku se odevzdat mysteriu existence. Cílem přestane být hledání od utrpení. Když se utrpení postavíte čelem, učiníte vyjímečný a paradoxní objev, že v utrpení se skrývá ten klenot, který jste hledali ve snaze před ním uniknout. Ať už je povaha vašeho utrpení osobní, obecná, celosvětová či kosmická, tento klenot je zde vždy přítomný.

Postavit se čelem utrpení znamená najít v sobě ochotu spočinout v absolutním klidu, přiznat si pravdu bez ohledu na intenzitu prožívaného. V jádru utrpení spočívá klenot v podobě toho, co je skutečné, co je pravda, co jste vy.

Nezáleží na tom, co po této vnitřní konfrontaci budete dělat. Jste-li zdravotník, pracovník hospicu, rodič nebo někdo, jehož náplní práce je zbavovat jiné lidi utrpení, vězte, že svou profesi budete vykonávat ještě lépe, když se postavíte čelem tomu, s čím se potýkají vaši klienti nebo svěřenci.

Toni Roberson


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *