Dosažení dna má duchovní význam

V období změny a růstu je vynoření se nad hladinu

se vším svým doprovodným napětím často pociťováno

jako mimořádná událost.

Rollo May, Odvaha tvořit

Když si sáhneme na dno, procházíme na své cestě obdobím, kterému musíme čelit všichni. K tomuto bodu se dostaneme skoro v každém transformačním cyklu. Pojďme odstranit klamné představy, jež jsou spojovány s tímto tak obávaným tématem. Po dosažení dna následuje změna: na dno se dostaneme kvůli potížím a odrážíme se od něho – rozvíjíme se. Proces identifikace a neidentifikace obsahuje bod obratu. Ačkoli dosažení dna vypadá strašně, má to duchovní záměr, jenž může být pochopen z oblasti „mimo bouři“.

Na dně již nemáte duševní obranu, která vás drží daleko od nejhlubší pravdy. A tak si tam sedíte jen s tím, co je. Vaše stará identita zmizela. Je to období zcela pro vás, abyste byli úplně sami sebou. Potřebujete čas, abyste znovu získali svůj nadhled.

Musíme projít obdobími, jako je toto, když se něco blíží ke konci a my nemáme ponětí, co přijde dále. Když toto období přijde, potřebujeme cítit smutek ze ztráty. Nějakou dobu trvá, než vše staré umře. Někdy musíme setrvat ve svém trápení docela dlouho, než uděláme další správný krok.

Toto období všichni nenávidíme. Dokonce naše vyrovnaná Vyšší Mysl se, jak se zdá, v těchto obdobích ztratí; nejsme schopni si uvědomit širší souvislosti. Musíme se smířit se svou bezmocností a nejasnostmi. Zdá se nám, že jsme taženi různými směry – pláčeme, naříkáme, máme záchvaty vzteku. Musíme se poctivě zabývat jakýmikoli pocity, které máme – dokud se vesmírné hodiny nezastaví a nepřinesou nám nový život. Znovuzrození je vždy blízko.

Kdykoli se začnete vracet zpátky ke svému starému modelu života, potřebujete se vrátit ke své vyšší identitě, k bytostnému Já. Možná se budete pohybovat sem tam jako kyvadlo houpající se mezi náklonností a nesympatií, mezi vaší starou identitou a novou, která je nejistá. Někdy to vypadá, jako byste se vraceli zpátky do původního stavu místo toho, abyste se pohybovali kupředu. Pro nikoho to není snadná doba. Je to čas k rozpoznání vašeho dalšího cíle a postupování k němu.

Pojďme hledat pomoc u svého Vyššího Já a váš vývoj vás povede nahoru, pryč ze dna. Vaše Vyšší Mysl vám ukáže letmý pohled na širší souvislosti. Najdete něco, čemu byste znovu věřili, a život bude opět stát za to. Některé nové ideály, některé nové cíle dostanou konečnou podobu, do vašeho života začnou brzy přicházet noví lidé. A vy můžete jít a žít dál.

 Jacquelyn Small, Jak se stát mystikem v praxi


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *