Jen svobodný člověk může být šťastný…

Kdybyste náhodou chtěli vědět, kde žije Bůh, Buddha a všechny velkolepé bytosti, mohu vám to povědět. Jejich adresa je následující: tady a teď Právě to je všechno, co potřebujete. Včetně směrovacího čísla. Dokážete-li se nadechovat a vydechovat a procházet se, zatímco si opakujete slova, „přišel jsem, jsem doma, tady a teď“, všimnete si, že se okamžitě stáváte silnějšími a svobodnějšími. Usadili jste se v právě přítomné chvíli na své skutečné adrese. Nic vás už nedokáže donutit, abyste znovu utíkali, abyste se zase něčeho báli. Už se neupínáte k myšlenkám na to, co se ještě nestalo a co nemůžete ovlivnit. Jste osvobozeni od pocitu viny souvisejícího s minulostí i od obav z možné budoucnosti.

Jen svobodný člověk může být šťastný. Velikost vašeho štěstí závisí na velikosti svobody, kterou si nesete v srdci. Svobodou tady ale nerozumíme svobodu politickou. Svoboda, o kterou jde nyní, spočívá v osvobození se od pocitů lítosti; je to osvobození od strachu, osvobození od obav a strachu. „Přišel jsem, jsem doma, tady a teď.“

„Jsem pevný, jsem svobodný.“ Tak se cítíte. Takoví budete, pokud dopujete do právě přítomné chvíle. Tady a nyní. Nebudete si to ale jen opakovat – vy to i uvidíte, pocítíte. A až se to stane, zalije vás klid. Zažijete nirvánu, království Boží čí jakkoliv to chcete nazývat. protože i v případě, že nejste ve vleku spousty obav a strachů, platí, že pokud nejste pevní a svobodní, jak byste mohli být šťastní? Prohlubování vlastní pevnosti a svobody v dané chvíli je největší dar, jaký si můžeme sami dát.

Thich Nhat Hanh, Nic nekončí, nic neumírá


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *