Tvořivá síla naší mysli

„To, o čem sníme, je pro nás velmi důležité.

Dub spí v žaludu; pták čeká ve vejci;

v nejmocnější představě duše se hýbá probouzející se anděl.

Sny jsou semenáčky reality…“

James Allen

A opět jsme u toho – jaké jsou naše myšlenky, takoví jsme.

Často máme tendenci vracet se ve svých myšlenkách do minulosti, a tak vlastně posíláme energii tomu, čím jsme byli, místo abychom ji vkládali do splnění našich snů.

Pokud jsme stále ve svých myšlenkách uvázlí v minulosti, potom podle těchto myšlenek i jednáme a to, co bylo, je i nadále součástí našeho života, i když nechceme. Jinými slovy vkládáme svůj vnitřní záměr ne do nových věcí, ale do toho, na co jsme byli zvyklí. A tak je pravdou, že za mnoho problémů, kterým čelíme, vděčíme tomu, že lpíme na způsobu, jakým jsme věci dělali předtím.

„Někde jsem četl, že šílenství je definováno jako dělání věcí způsobem, jakým se vždy dělali, ale při tom se očekávají odlišné výsledky. Všichni někdy rádi mluvíme o dramatech své minulosti a tím vlastně využíváme svou vnitřní energii, abychom si připomněli (a komukoli kdo bude naslouchat) všechno, co se událo v naší minulosti, která vytvořila problémy, které právě nyní prožíváme – místo toho, abychom stejně tak jako Shakespeare, řekli: „Co se stalo, stalo se“ a šli dál. Ve skutečnosti totiž existuje pouze současnost a ta je přesně tam, kde se nachází Bůh, protože Bůh může existovat pouze v přítomnosti.

Ve svém životě jsme ovlivněni mnoha iluzemi a největší je ta, která nás nutí dávat energii na to, co bylo. Zkuste si představit pásy vln za rychle se pohybující lodí. Vlny jsou dráhy, jež loď nechala za sebou, nejedná se o nic víc. Nemusíte být jaderný fyzik, abyste pochopili, že vlny loď neřídí. Stejně je to s vlnami života – je to jen vlna, kterou necháváte za sebou.
Když se díváte do minulosti (na vlny) a vydáváte energii na to, co tam je, potom podle těchto myšlenek jednáte a pokračujete ve vytváření ještě většího množství toho, co bylo (tedy např. nedostatku peněz, chatrného zdraví a neuspokojivých vztahů).
Abyste tuto iluzi odstranili, musíte v první řadě vidět, co tuto iluzi vytváří. Vlna nemůže řídit loď. Vlna vašeho života vás neřídí. Je to tak, že přítomnou energií vytváříte motor, který způsobuje, že loď pluje. Vlny, které necháváte za sebou, nemohou řídit váš současný život.

Vzdejte se minulosti, jež není ničím víc než nízkou energií myšlenek, iluzí a je důvodem toho, proč se můžete cítit v současnosti rozrušení. Mnohé z vašich současných takzvaných problémů existují proto, že se bud nacházíte ve vlně a obviňujete ji ze všech svých potíží, nebo jste lapeni ve své minulosti a odmítáte se jí vzdát. Uvědomte si, že všechno, co se ve vaší minulosti stalo, se muselo odehrát, abyste byli tam, kde jste dnes. Všechno se už uskutečnilo, a proto se raději velebte, než abyste se proklínali, vneste do toho lásku a přijměte to.
I v Bibli se píše: „Kdo položí ruku na pluh a ohlíží se zpět, není způsobilý pro království Boží.“. Je to krásně řečeno – ohlédněte se zpět a váš život bude peklo. Proto si stále znovu opakujte slova – když se nebudu zabývat minulostí, nebudu muset podle ní žít.

Don Juan řekl svému žákovi Carlosu Castanedovi:“Jednoho dne, jsem si konečně uvědomil, že už nepotřebuji svou minulost, a bylo to úplně stejné, jako když jsem se vzdal pití, a to – pouze to – způsobovalo veškerý rozdíl.

Pamatujte si, že dostanete to, co opravdu chcete i to, co opravdu nechcete. Výběr je na vás.“

Wayne W. Dyer Každý problém má své duchovní řešení 

 


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *