Modlitba

„Svatý Bože, svatý Silný, svatý nesmrtelný.

Svaté všechno. Svaté nic.

Nepředstavitelné světlo. Nepředstavitelné temnoty.“

Celý svět je modlitbou. Celý svět je odpovědí na modlitbu. Na žádné úrovni není nic, co by se nemodlilo. Rovněž člověk se modlí. Ale tato představa v sobě ukrývá mnoho překvapení. Každý se modlí, aniž by o tom věděl, dokonce i ateista, který to popírá.

Člověk v okamžicích nejhlubšího spánku, nepřítomný člověk v lehkém spánku, člověk, který se snaží probudit a začíná toužit po modlitbě, člověk, který se upomíná na sebe sama, člověk vědomý sebe sama, člověk objektivně vědomý.

Přesto modlitba není z tohoto světa.

Celý svět je modlitbou. To znamená voláním v odpovědi na volání. Světy se vzájemně volají a odpovídají si. Právě to je přechod vlivů, hudba sfér. Toto je prostředí modlitby.

Modlitba není požadavek. Jde o zvláštní způsob kontaktu s božskou jiskrou, který můžeme zakoušet v sobě samých. Kontakt s touto vyšší energií v nás je modlitba. Připravit se přijmout tuto neznámou sílu, jíž můžete nazývat Bůh. To, nebo To, co Je, již to je modlitba a ne vyžadování, ani dovolávání se. Nemám se modlit, abych měl bytí, ale mám poznat, že Jsem; právě to znamená se modlit. Naším osudem je znovu nalézt to, čím jsme a čím jsme nikdy nepřestali být: nikdy nevyhasínající a tvořící jiskrou. Ti, kteří se modlí, aniž by se snažili probudit k tomu, co jsou, padnou do ještě většího zmatku, než kdyby o nic nežádali.

Modlitba je neznámá preexistující skutečnost a já musím najít cestu, jak se jí otevřít. Není to naše osobnost, kdo se může modlit. Tento dar a schopnost náleží velmi zvláštnímu aspektu našeho bytí. Pokud chcete, můžete mu říkat vyšší emocionální centrum, ale vězte, že toto centrum se neustále bez přerušení modlí, a právě tato modlitba vás udržuje při životě. Být „ve stavu milosti“ znamená odkrýt a poznat vztah mezi touto živoucí a milující realitou a tím, co nazývám „já“.

Vyšší emocionální centrum se modlí, odjakživa se bez přerušení modlí, ať děláme cokoli. Pokud s ním však nejsme ve spojení, o tento skvělý dar přicházíme.

Vyšší emocionální centrum zpívá jako andělé, jejich úrovni odpovídá. Je obráceno k nebi a modlí se k tomu, co je přesahuje.

Ne, modlitba není to, co si myslíme.

Celý svět je modlitbou. V tichu přijímám tento oživující život, na nějž neustále zapomínám. Toto přijímání je milostí.

Gurdžijev říkával: „Nezaobírejte se svatými, neustále se obracejte k Bohu.“

 Michel Conge, Modlitba

 


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *