Stín je opravdovým klíčem k životu

Přátelé, konstelace, které jsou nyní na nebi – Pluto v konjunkci s Marsem a Lilith, a zejména nedávný obrat Pluta do retrogradity nás, ať chceme nebo nechceme, nutí pohlédnout do tváře svým stínům. Podle učení C. G. Junga je stínem naše podvědomí. Je to ta osobnost, kterou bychom nejraději nebyli, ale kterou se nakonec stát musíme, když chceme být celiství. Náš stín, tedy naší „temnou stránku“, prociťujeme velmi ambivalentně: je nám odporná, ale zároveň nás fascinuje. Práce se stínem slouží tomu, abychom se stali vědomými a je tedy v pravém slova smyslu prací se světlem. Stín je vlastně naším pokladem, obohacuje nás tak, jako málo co jiného.

Před lety jsem zde poukazovala na knihu Princip stínu od Ruedigera Dahlkeho. Pokud jste ji doposud neotevřeli, nyní je k tomu vhodný čas. Pomůže Vám projít tímto transformačním obdobím snáz a rychleji.

Ruediger Dahlke v knize Princip stínu ukazuje, jak náš stín vypátrat a jak se s ním konfrontovat, abychom ho nakonec mohli přijmout, integrovat do své osobnosti a možná dokonce i začít milovat. Ten, kdo se pustí do práce na svém stínu, jak je představena v knížce „Princip stínu. Smíření s naší temnou stránkou“, se stane otevřenějším, laskavějším a tolerantnějším – vůči sobě i vůči jiným.

Kniha je to ryze pracovní – jak jinak. Chceme-li se změnit, někam posunout, zlepšit svůj život a v konečném důsledku dojít osvobození, nikdo jiný, než my to za nás neudělá. Ke knize je přiloženo Cd s mnoha meditacemi, které Vám pomohou lépe odhalit Váš stín a naložit s ním tak, aby vám sloužil a neubližoval. Stín je pouhou nepřítomností světla. A co je v podstatě osvobození nebo jinými slovy seberealizace? Slovy autora: „Seberealizace je projasněním a zvědoměním stínu. Odpovídá rozpuštění ega a stínu, kdy se obojí proměňuje v Bytostné Já. Přitom ego a stín vlastně nemizejí, spíše se ve změněné podobě stávají zdrojem energie pro Bytostné Já.“

I já jsem po této skvělé knize opětovně sáhla a znovu se pustím „do práce.“ Ať světlo zvítězí!

Sofie


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *